Najbolje ipak dolazi iz Italije
Kažu da kada se preselite u Italiju, ne treba vam mnogo da prestanete da patite za svojom nacionalnom kuhinjom. Vrlo brzo ćete sebe uhvatiti kako birate šta ćete pojesti, a ne ono što vam je pod rukom. Jer, hrana u Italiji pre svega predstavlja prvo užitak, pa onda potrebu. Dobar obrok svakodnevno se slavi u društvu porodice ili prijatelja i ne jede se samo da bi se jelo, već se svaki obrok pretvara u pravu umetnost.
Namirnice mediteranske kuhinje, bez kojih je Italijanima život nezamisliv su paradajz, pirinač, tunjevina i naravno, ekstra devičansko maslinovo ulje. Jela koja od njih možete napraviti ima mnogo, a što je jednostavnije, to je i bolje, kažu Italijani.
Paradajz je omiljeno povrće Italijana. Jedu ga skoro svaki dan, bez obzira na godišnje doba. Iz tog razloga treba da posetite Parmu, u severnom regionu Emilija-Romanja, postojbinu dobre hrane i vina. Tamo ćete pronaći vrhunske proizvode sastavljene samo od svežeg italijanskog paradajza, jake crvene boje, sazrelog na sunčanim njivama, bez upotrebe đubriva i pesticida. Paradajz koji dolazi iz ovog dela zemlje je najsvežiji i najkvalitetniji, bez gubitka ukusa i mirisa.
Manje je poznato i da je Italija jedan od svetskih lidera u proizvodnji i preradi pirinča. Regija u kojoj je uzgoj pirinča najveći je Pijemont, na potezu od Alpa do reke Po, a za njome sledi Lombardija. Italijani jedu oko 8.5 kilograma po osobi godišnje. Prva asocijacija na pirinač je rižoto. Zbog toga ova zemllja ulaže velike napore u razvijanju vrste pirinča u svrhu pravljenja savršenog rižota. Posebno su ponosni na vrstu Arborio. U pitanju je pirinač okruglog debelog zrna, koji je ime dobio po gradu Arborio u Italiji, gde se uzgaja. Najpoznatiji u kategoriji okruglih zrna, pravi je izbor za pravljenje rižota. Zbog velikog sadržaja skroba, njegova zrna ostaju čvrsta, a skrob iz zrna pravi kremastu masu zahvaijujući kojoj povezuje sastojke bilo kog rižota.
Italija se podjednako može pohvaliti i morskim delicijama. Među ribama, visoko se kotira tunjevina, s najvećom hranjivom vrednošću. Obezbeđuje lagan i zdrav obrok jer sadrži nezasićene masti koje ne podižu nivo holesterola, kao i dragocene vitamine, bitne za zdravlje ljudi. Postoje brojne vrste tune, a posebno se izdvaja Skipjack tuna, veoma ukusna i zdrava, sa specifičnom aromom, te je zato vrlo popularna među ljubiteljima ribe.
Ipak, namirnica nad namirnicama, tečno zlato, kako se drugačije naziva je ekstra devičansko maslinovo ulje. U Firenci, srcu čuvene Toskane, « živi » najbolje hladno ceđeno ekstra devičansko maslinovo ulje. Kvalitet mu je neupitan jer se vodi posebna briga o čitavom procesu proizvodnje - od izbora najboljih maslina iz srca Toskane, analize i praćenja svih faza nastanka ulja, punjenja, pakovanja i distribucije. Ekatra devičansko maslinovo ulje sadrži andioksidanase koji sprečavaju starenje ćelija.
O blagodetima i ukusima ovih namirnica iz Italije, može se ispisati još desetine redova, ali ipak je najbolji način da, bilo da putujete u Italiju, bilo da ste u svojim domovima, ove delicije uvrstite u svoj svakodnevni jelovnik i sami se uverite zašto je lako zaljubiti se u njih na prvi zalogaj.