najbolja ulja italije

Riso pronto integrale – skriveno mediteransko blago

Riso pronto integrale – skriveno mediteransko blago

Koliko god bila najpoznatija na svetu i činila nam se prilično jednostavnom, mediteranska kuhinja je mit koji čeka da bude istražen, a to će nam potvrditi svaki vrhunski kuvar. Iznova i iznova iznenađuje svojim skrivenim čarima, harmonijom ukusa, neobičnim spojevima tradicionalnog i modernog načina pripreme hrane. Pravo je bogatstvo ako uspete da otkrijete barem neku od kuvarskih tehnika i tajni.

Ukusni, zdravi i prirodni obroci mediteranske kuhinje pozitivno utiču na naše zdravlje, omogućavaju nam kreativnost u pripremi jela i uživanje u najboljim plodovima prirode. A jedna od takvih prirodnih namirnica, koja krije sve istine i tajne italijanske kuhinje je i integralni pirinač.

Pre svega, nutricionisti savetuju da integralni pirinač treba uvrstiti u svakodnevni meni, kao nezaobilazan deo zdrave i dijetalne ishrane. Ovaj biser mediteranske kuhinje sa celom opnom, prava je riznica vitamina, prvenstveno B kompleksa, koji deluju blagotvorno na nervni sistem. Od minerala sadrži kalcijum, fosfor, magnezijum i gvožđe, koji blagotvorno utiču na zdravlje kože, kose i zuba. Brže stvara osećaj sitosti, a sadrži i vlakna koja su neophodna za pravilno varenje. S druge strane, poklonici makrobiotske ishrane ovu namirnicu svrstavaju u sam vrh tradicionalne ishrane u kojoj je čovek neraskidivo povezan sa svojom okolinom u harmoniji, kao njen neraskidivi deo.

Kvalitetan pirinač, kako tvrde profesionalni kuvari, nije teško spremiti. A paleta jela koja u sebi sadrže ovu namirnicu veoma je raznovrsna. Uz par trikova i saveta, kuvanje će vam biti parvo zadovoljstvo. Tako kada pripremate rižoto, dolivajte pomalo bujona ili vode i mešajte pirinač svih pola sata, koliko mu je dovoljno da se skuva i na kraju na kilogram skuvanog rižota dodajte kašiku putera. Ukoliko vam je za jelo potreban rastresit pirinač, onda ga spremajte po starom kineskom  receptu. Na jednu meru pirinča stavite meru i po hladne vode, poklopite, ostavite da proključa, isključite ringlu i ostavite poklopljeno. Za desetak minuta dobićete parvo savršenstvo. 

Riso pronto intagrale idealan je za mnoge specijalitete, jer prilikom kuvanja njegova zrna ostaju cela. Fenomenalan je kao prilog, podjednako dobar kao deo glavnog jela ili dezert. Njegove mogućnosti su nebrojene i samo čeka na vašu volju i maštu da bude otkriven i izroni kao najlepši dar iz čarobne kutije italijanskih delicija.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt