najbolja ulja italije

Sardina – zdravlje na dohvat ruke

Sardina – zdravlje na dohvat ruke

Dobro poznat savet lekara i nutricionista je – jedite ribu barem jednom nedeljno i bićete mnogo zdraviji. Ovaj savet nije dat tek onako, da razbije monotoniju u svakodnevnoj ishrani. Naime, riba je namirnica koja obiluje mineralima i vitaminima i ima ogroman pozitivan uticaj na sveukupno zdravlje organizma.

Koja god riba da se nađe u vašem jelovniku je dobra, bilo da je rečna ili morska. Ipak, sardina je najčešća vrsta morske ribe koja se konzumira, I to sa razlogom. Ova vrsta plave ribe poseduje visok sadržaj omega-3 masnih kiselina, vitamina, kao što su B12, selen, fosrof, kalcijum, minerala i mikroelemenata. Veoma je ukusna i iedna je od retkih koja se jede cela.

Kada se povede priča o ribi, jedna od pratećih tema su i omega-3 masne kiseline. One pripadaju grupi masti koje igraju značajnu ulogu u formiranju moždanih ćelija, molekula zaduženih za suzbijanje zapaljenskih procesa u organizmu i molekula koji regulišu krvni pritisak. One se ne proizvode u organizmu, tako da se potrebna dnevna doza mora unositi preko hrane, prvenstveno ribe. U samo 100 g sardina nalazi se i preko 50 odsto dnevnih potreba za ovim masnim kiselinama.

Zašto je sardina dobra za zdravlje? Zato što snižava nivo triglicerida u krvi, podiže nivo “dobrog holesterola”, koji sprečava formiranje pločica na zidovima krvnih sudova i štiti od infarkta i moždanog udara. Takođe, pozitivno deluje na moždane funkcije i pospešuje pamćenje. Bogata je gvožđem, kalcijumom i vitaminom D i zbog toga jača kosti, a sadrži i koenzim Q10 koji pozitivno utiče na kardiovaskularni sastav i energiju organizma.

Dovoljni razlozi da učinite mali korak koji će biti veliki za blagostanje vašeg organizma. Taj mali korak u vidu Il Capitano sardine u paradajz sosu, sveže i pažljivo odabrane sardine, poreklom iz Maroka, zemlje sa najkvalitetnijom sardinom iz najčistijeg okeana, je sve što vam je potrebno za zadrav i balansirani obrok. A kada uzmemo u obzir da se ručno čiste i sveže se konzerviraju u biljom ulju i to u easy open konzervi, jasno vam je da imate saveznika za kvalitetan obrok na poslu.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt