najbolja ulja italije

Uskršnja trpeza mediteranskog ukusa

Uskršnja trpeza mediteranskog ukusa

Čuvena italijanska izreka glasi “Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi” – Božić sa porodicom, Uskrs sa kime god želite. Međutim, i Italijani, kao i svi ostali, uskršnju nedelju najradije provode sa porodicom, dok se uskršnji ponedeljak “Pasquetta,”  provodi sa prijateljima. Najradosniji praznik Uskrs proslavlja se uz tucanje jajima i stare običaje. A kada se porodica okupi na veliki praznik, bogata trpeza je nešto bez čega se ne može.

Tradicionalna uskršnja jela variraju od regiona do regiona, ali jaja i jagnjetina su zajednički elementi, kao i artičoke, specijalni uskršnji hlebovi, a tradicionalno se jede i slana uskršnja torta sa kuvanim jajima i spanaćem. Obojena jaja krase mnoge uskršnje stolove Italijana, a jaja se često nalaze i u supama i tradicionalnim uskršnjim kolačima (torta Paskualina).Jagnjetina, kao simbol rođenja, je tradicionalno glavno jelo. Pržena jagnjetina (abbacchio), će biti na bilo kom meniju u bilo kom restoranu u Italiji, a na Siciliji, u poslastičarnicama i pekarama, možete dobiti malo jagnje napravljeno od marcipana.

Italijani pred Uskrs praktikuju četrdeset dana posta, a za razliku od novogodišnje i božićne trpeze, koja se tradicionalno neguje, za ovaj praznik su fleksibilniji. Taj avanturistički duh najbolje se prepoznaje kod predjela (primo piatto).Svaki put se trude da budu drugačiji, ali sir i masline su nezaobilazni. Tuna i pirinač su česti stanovnici salata, a da biste osetili čar vrhunskih italijanskih proizvoda, naša preporuka je da vašu trpezu obogatite Il Capitano tunjevinom i Riso Gallo pirinčem.

Pasta i lazanje su često na meniju Italijana tokom dana praznovanja, koje se uglavnom pripremaju sa vrhunskim proizvodima od paradajza, kao što su Mutti proizvodi, široka paleta najboljeg paradajza. Osnova svakog jela je kvalitetno Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje, koje ponajviše doprinosi da mediteranska kuhinja bude cenjena svuda u svetu.

Bilo da se držite tradicije koja se u vašoj porodici neguje generacijama, ili biste da isprobate nešto novo iz mediteranske kuhinje (vrhunske recepte možete pronaći ovde), trudite se da uvek koristite kvalitetne proizvode. Vaša jela će na taj način zasijati punim sjajem.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt