najbolja ulja italije

Autentičan odmor-poseta italijanskim vinskim regijama

Autentičan odmor-poseta italijanskim vinskim regijama

Od davnina, u italijansku svakodnevnicu utkane su tri fine stvari: umetnost, raskošna hrana i, naizgled, beskrajna ponuda vina. Od avgusta do novembra, od planinskog područja na severu Italije do najsunčanijeg juga, berba grožđa je u toku. Kada dođe vreme za berbu, što varira od regije do regije, vinari i agronomi biraju pravi trenutak kad je grožđe savršeno zrelo. U tom periodu u italijanskim vinskim područjima, mogu se videti gomile Italijana koji sa pažnjom beru najkvalitetnije grožđe. Pritom, svi radnici poštuju najvažnije pravilo - za stvaranje dobrog vina bitno je da grožđe do prerade bude netaknuto i celo, jer ukoliko se zrno ošteti tokom berbe, proces fermentacije može početi prerano.

Prve berbe uključuju ona grožđa koja sazrevaju ranije (poput Moscato, Dolcetto, i Trebbiano); koja se koriste za proizvodnju suvih, penušavih vina. Već prvih dana septembra gotovo jedna trećina nacionalne proizvodnje grožđa se već bere. To uključuje grožđe na krajnjem severu (kako bi se izbegle hladnije temperature) i na krajnjem jugu (gde će postati previše alkoholino ako ostane duže na suncu).

Čak iako je Italija relativno mala zemlja, proizvodi vina izuzetno različitih vrsta. Italijanska vina proizvode se od strane svih sfera života; od multinacionalnih korporacija do tradicionalnih vinarija, ali i malih porodičnih manufaktura. Neka vina poput Barolo, Chianti, Primitiva i Est Est Est! su s pravom svetski poznata. Ono što je sigurno i upečatljivo u Italiji, čak i domaće vino svojim kvalitetom i ukusom može parirati svetskim imenima.

Italijanske vinske regije

Ukoliko već možete da zamislite nepregledne vinograde smeštene u bajkovitim italijanskim regijama, ukoliko sanjate da napustite gradsku vrevu i smog, poseta nekoj od vinskih regija je pravo rešenje.
Zbog svoje umerene klime, Italija ima dvadeset glavnih vinogradaraskih regija, uključujući i otoke Sicilije i Sardinije i više od 2000 autohtonih sorti grožđa. Gdegod spustite svoje torbe u Italiji, tu je vinarija ušuškana brežuljcima i beskrajnim redovima grožđa. Takav prozor mami da ostanete i probate slatka i sočna grožđa ili vrhunska vina bar na jedan dan. Odabrane vinarije čak nude smeštaj, a taj smeštaj podrazumeva velelepne srednjevjekovne dvorce.

Među najpopularnijim vinskim regijama, svakako su, područje Barolo i Langhe u Piemontu, Valdobbiadene u Venetu, Val di Non i Mezzolombardo u Trentino Alto Adige,  Irpinia region u Campania i Chianti Valley u Toskani.

Pijemont je poznat po sorti nebjolo, od koje se prave Barolo i Barbaresko, dva svetski poznata vina. Barolo i Barbaresko su jaka crna vina sa puno tanina i ne bi trebalo da se piju dok ne odleže bar tri godine, jer time dobijaju na kvalitetu. U Pijemontu se može naći i Barbera koja je druga najrasprostranjenija sorta crnog grožđa u Italiji koja daje bogata voćna vina sa visokim sadržajem kiselina. Pijemont je svakako najpoznatiji po crnim vinima, ali i po jednom belom za koje ste sigurno čuli. U pitanju je Gavi, koji je tako nazvan jer potiče iz istoimenog mesta, a odlikuje se naglašenom suvoćom i kiselinama.

Toskana pored svih svojih lepota nudi i jedno svetski slavno vino - Kjanti (Chianti). Kjanti je vinarski region u Toskani koji ima svojih sedam oblasti. Najpoznatija oblast u Kjantiju je Klasiko (Classico), a vino Kjanti Klasiko ste sigurno bar jednom pili, jer se ovo vino dobro prodaje svugde u svetu pa i kod nas. Kjanti vina se razlikuju kako po stilu i načinu odležavanja, tako i po mešavini sorti grožđa, iako se najveći deo ovih vina pravi isključivo od sorte Sanđoveze. Drugo popularno vino u Toskani je Brunello di Montalćino, koje je ime dobilo po starom gradu-tvrđavi. Iako se ovo vino proizvodilo još u devetnaestom veku, svoju popularnost je steklo tek 1970, kada ga je promovisala najpoznatija vinarska porodica u Montalćinu. Brunelo di Montalćino se proizvodi od jedne vrste sorte Sanđovezea i to je vino kome treba mnogo godina da odleži u vinariji i čak nekoliko sati u dekanteru pre služenja. Tradicionalni Brunelo di Montalćino je skupo vino, ali su se proizvođači dosetili kako da ga i cenovno približe što većem broju potrošača, pa su počeli da proizvode i Roso di Montalćino, vino koje ne mora dugo da odležava.

Jedan od načina da uživate u ovim blagodetima, ukoliko izuzmemo putovanje u sopstvenoj režiji, jeste da se pridružite nekoj od tura koje vas vode kroz vinske regije u Italiji.

Vinski turistički pokret je osnovan 1993. godine, što je dovelo do toga da vinari otvore svoje vinske podrume i vinograde posetiocima i dočekaju ih kao članove porodice. Ova inicijativa je omogućila istinsko uživanje u vrhunskim italijanskim vinima na sasvim autentičan i čaroban način u predelima neobičnog šarma i lepote.

Provedite nekoliko dana ležerno putujući i uživajući putem Via Chiantigiana, očaravajućom putanjom koja vijuga kroz vinograde ove zemlje. Via Chiantigiana povezuje Florence, na severu, sa Sienom, na jugu. Usput, proći ćete kroz istorijom bogatu dolinu Chianti, punu vinograda i vinarija.
Za koju god varijantu putovanja da se opredelite, poseta vinskim regijama će, zasigurno, biti nešto što ćete zauvek pamtiti i gde ćete otkriti pravo značenje izraza In Vino Veritas.

Da li ste znali?

-Godine 121. p.n.e. Italija je imala tako dobru berbu, da je to godina koja je označila kraj dominacije Grka u industriji vina onog vremena.

 

-Istraživanje Kalifornijskog vinskog instituta pokazalo je da se najviše vina pije u Vatikanu. Prema istraživanju, unutar zidina papske države godišnje svako u proseku popije nešto manje od 55 litara vina.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt