najbolja ulja italije

Cool stvari koje verovatno niste znali o Toskani

Cool stvari koje verovatno niste znali o Toskani

Toskana je najveća regija u Italiji koja se prostire na 9,000 kvadratnih kilometara. Glavni grad, Firenca i okolna seoska oblast, privlače 10 miliona posetilaca godišnje. Ako razmatrate posetu Toskani, ili ako vas samo intrigira ova predivna regija, evo i nekoliko interesantnih činjenica koje treba da znate:

Toskana je mesto gde je rođen italijanski jezik

Oficijalni italijanski jezik koji se govori danas je baziran na dijalektu Toskane, koji datira još iz doba renesanse.

Toskana ima ski resort

Možda povezujete Toskanu sa toplim vremenom i bujnom vegetacijom, ali i zimi u brda Amiata, nastaje raj za skijaše, snowboardere i planinare koji žele uživati u zimskim čarolijama.

Pinokio je iz Toskane

Originalnu priču o marioneti koja želi da bude pravi dečak napisao je Karlo Kolodi, koji je rođen u Firenci 1826. Priča je kasnije napravljena kao Diznijev animirani film 1940. Da li ste znali da Pinokio znači iglene oči na italijanskom?
 

Toskana ima više lokacija koje su pod zaštitom UNESCO-a, nego Južna Afrika, Argentina ili Australija

Ovde ima mnogo kulturnih spomenika, od centra Firence, do Piace del Duomo u Pizi. Čak i neki pejzaži su pod zaštitom, jer su inspirisali mnoge umetnike za najveća dela.

Krivi toranj u Pizi nije jedina kriva zgrada

Krivi toranj u Pizi je sagrađen na nestabilnom tlu, a ima skoro 15,000 tona. Međutim, ima još građevina u ovoj oblasti koje su nakrivljene, poput crkve Sv. Nikole i crkve Sv. Mišel dei Salzi.

Bez ograničenja za alkohol

Ne postoji zakon koji propisuje od koje godine je dozvoljeno konzumiranje alkohola. Ipak, osoba mora imati bar 16 godina kako bi mogla legalno da konzumira alkoholno piće u baru ili restoranu.

Nacija unutar nacije

Toskana se naziva nacijom unutar nacije zbog svog jedinstvenog jezičkog i kulturnog identiteta, koji se razlikuje od ostalih regija u Italiji.

Toskana je mesto gde su nastala najvrednija umetnička dela

Botičelijeva čuvena slika “Rođenje Venere” nalazi se u Uffizi galeriji, a Mikelanđelov David u Firenci. Ovde možete videti i freske, skulpture, slike i mnogo crkava i katedrala koje će vas oduševiti.

Ovde je rođena zapadnjačka muzika

U Firenci se sredinom 16. veka grupa pesnika, muzičara i intelektualaca okupila i eksperimentisala, pevajući antičke grčke mitove. Ovo je poreklo prvih opera, što je kasnije vodilo i klasičnim formama poput simfonije.

Vinska, Kjanti regija

Mnogi Britanci obožavaju da posećuju ovu regiju, jer uživaju u vinu koje se ovde proizvodi.

Omiljena destinacija svetskih zvezda

Mnoge svetske zvezde odlučile su se da kupe imanje u Toskani, a jedna od najpoznatijih je Sting. Drugi često odluče da ovde dođu na odmor.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt