Čuvena toskanska Torta di Riso
O ovoj mekanoj i sočnoj poslastici iz pokrajine Massa Carrara, možete pročitati više OVDE. Nudimo vam i originalan recept ovog tradicionalnog, toskanskog slatkiša, kojim možete oplemeniti svoje kulinarske veštine.
Potrebno je:
-120 grama belog pirinčanog brašna
-130 grama običnog brašna
-70 grama Azucar Demero smeđeg šećera
-100 grama belog šećera
-220 grama maslaca
-2 jaja
-300 ml slatke pavlake
-450 ml mleka
-160 grama Riso Gallo Risotti pirinča
-4 žumanca
-1 korica limuna
-2 kašike seckanog badema
-¼ kašilice cimeta
-¼ kašilice muskatnog oraščića
Priprema:
Dobro izmešati obe vrste brašna sa prstohvatom soli. Dodati Azucar Demero smeđi šećer, 1 jaje, 120 g maslaca i mešati dok se ne sedine. Mesite testo dok ne postane glatko. Zamotajte ga, zatim, u plastičnu foliju i držite u frižideru najmanje 30 minuta.
Stavite Riso Gallo Risotti pirinač, slatku pavlaku i mleko sa malo soli u činiju i stavite da provri. Neka se kuva oko 30 min ili dok pirinač ne upije svo mleko.
U drugoj činiji pomešajte 4 žumanca, 75 g belog šećera, 50 g maslaca, limun i bademe. Umešajte ovu smesu u kremasti pirinač, pazeći da se dobro ujednači.
Razvaljajte testo iz frižidera na oko 5mm debljine i stavite u maslacem dobro podmazan, 22cm širok pleh. Pritisnite testo u lim i zakrpite svako parče koje, eventualno pukne. Testo mora dostići gornju ivicu lima.
Ulijte, zatim, mešavinu riže u testo.
Pomešajte preostala jaja, začine, maslac i beli šećer i dobro izmešajte. Prelijte time vrh torte. Pecite na 180 ° C oko sat vremena ili dok ne dobije zlatnu boju na vrhu. Poslužite sa šlagom po želji. Prijatno!