najbolja ulja italije

Čuvena toskanska Torta di Riso

Čuvena toskanska Torta di Riso

O ovoj mekanoj i sočnoj poslastici iz pokrajine Massa Carrara, možete pročitati više OVDE. Nudimo vam i originalan recept ovog tradicionalnog, toskanskog slatkiša, kojim možete oplemeniti svoje kulinarske veštine.

Potrebno je:

-120 grama belog pirinčanog brašna
-130 grama običnog brašna
-70 grama Azucar Demero smeđeg šećera
-100 grama belog šećera
-220 grama maslaca
-2 jaja
-300 ml slatke pavlake
-450 ml mleka
-160 grama Riso Gallo Risotti pirinča
-4 žumanca
-1 korica limuna
-2 kašike seckanog badema
-¼ kašilice cimeta
-¼ kašilice muskatnog oraščića

Priprema:

Dobro izmešati obe vrste brašna sa prstohvatom soli. Dodati Azucar Demero smeđi šećer, 1 jaje, 120 g maslaca i mešati dok se ne sedine. Mesite testo dok ne postane glatko. Zamotajte ga, zatim, u plastičnu foliju i držite u frižideru najmanje 30 minuta.

Stavite Riso Gallo Risotti pirinač, slatku pavlaku i mleko sa malo soli u činiju i stavite da provri. Neka se kuva oko 30 min ili dok pirinač ne  upije svo mleko.

U drugoj činiji pomešajte 4 žumanca, 75 g belog šećera, 50 g maslaca, limun i bademe. Umešajte ovu smesu u kremasti pirinač, pazeći da se dobro ujednači.

Razvaljajte testo iz frižidera na oko 5mm debljine i stavite u maslacem dobro podmazan, 22cm širok pleh. Pritisnite testo u lim i zakrpite svako parče koje, eventualno pukne. Testo mora dostići gornju ivicu lima.

Ulijte, zatim, mešavinu riže u testo.

Pomešajte preostala jaja, začine, maslac i beli šećer i dobro izmešajte. Prelijte time vrh torte. Pecite na 180 ° C oko sat vremena ili dok ne dobije zlatnu boju na vrhu. Poslužite sa šlagom po želji. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt