najbolja ulja italije

Divlja lepota toskanskih termalnih izvora: uživajte kao rimske lepotice

Divlja lepota toskanskih termalnih izvora: uživajte kao rimske lepotice

Zamislite vruću vodu, prepunu pare, koja teče preko stena sa kojih možete videti samo prirodu, polja, čemprese i šume...

Toskana je bogata prirodnim izvorima vruće vode koja izvire iz zemlje ispunjena mineralima. Ovi izvori su korišćeni kao lečilišta još od vremena Rimljana, koji su verovali da sumporna voda dolazi iz Hada, podzemnog sveta. Danas je većina tih vrućih vrela vlasništvo spa hotela i medicinskih centara, ali još lepša i primamljivija od njih su divlja vrela koja se još uvek nalaze u toskanskim selima, gde potpuno besplatno možete uživati u ovoj očaravajućoj i neukroćenoj lepoti. Toskanske termalne izvore možete posetiti u bilo koje doba dana ili noći, zimi ili leti. Ne zaboravite obući stari kupaći kostim, jer je miris sumporne vode prejak i ostaje čak i nakon pranja! Toliko je jak miris iskonske prirode... Ovo su najpoznatija prirodna, divlja termalna kupališta u Toskani:

 

Bagno Vignoni

Ono što je u tradicionalnim mestima glavni trg, to je u Bagno Vignoni veliki termalni bazen. Dokaz da su u ovoj termalnoj kupki uživali i Rimljani pokazuju nalazi ispod arkada crkve Santa Caterini. Zahvaljujući neposrednoj blizini Via Francigena, važne saobraćajnice koja je spajala severnu Evropu italskog poluotoka, ovo kupalište je postalo veoma popularno tokom srednjeg veka. Bagno Vignoni je postao mesto gde su se zaustavljali i osvežavali brojni hodočasnici koji su putovali na Via Francigena na putu za Rim, jedano od glavnih destinacija hrišćanskog hodočašća. Termalne vode Vignoni su korištene i za ličnu higijenu i za lečenje brojnih bolesti. Iz tog razloga spa je postao popularno izletište za poznate, ugledne ljude, kao što su papa Pio II Piccolomini i Lorenzo il Magnifico.

Bagni di San Filippo

Smešten 40 minuta jugoistočno od Siene, između vulkanskih vrhova brda Amiata, najviše planine u Toskani, i duboke šumovite Orcia doline, San Filippo dobio je svoje ime po firentinskim pustinjacima koji se povukli ovde u 13. veku. Takođe je poznat po svojih pet toplih izvora koji žamore iz zemlje, na 52 stepena, a bogati su sumporom, kalcijumom, magnezijumom i sumpor bikarbonatom, pa se smatra da su dobri za kožu, respiratorne bolesti i problemima sa kostima. San Filippo je samo pola sata od Bagno Vignoni i ima sličnu prošlost: Vode San Filippo bile su poznate Rimljanima, postale još poznatije u srednjem veku, posećivane od strane brojnih čuvenih ličnosti, kao što su knezovi familije Medici. U srcu Val d'Orcia, San Filippo odlikuju karbonatni sedimenti od strane tople sumporne vode. Samo izvan malog grada, u šumi, možete birati između bazena uklesanog u steni ili možete preći mostić i prepustiti se kupki od blata.

Petriolo

Petriolo je najpopularnija termalna kupka u Toskani, verovatno zato što je najbliža  Firenci. Voda je oko 42° C i kontrast hladnog vazduha zimi i tople vode je zaista veliko iskustvo. Bazeni su smešteni ispod uništenih zidova, jedinih ostataka utvrđenih rimskih kupališta. Meštani vole da glinu sa obala pomešaju sa termalnim vodama, jer se pretvara u neku vrstu mineralnog blata. Voda, kažu, leči sve, od prehlade do artritisa i omekšava kožu. Glavni vir se izliva u niz malih kupki, doživljavajući vrhunac u velikom bazenu gde sede pod bujicom vode.

Saturnia

Jedan od poznatih toskanskih termalnih centara, Saturnia ima veoma dugu tradiciju. Drevna legenda tvrdi da je to najstariji grad na poluotoku, posvećen grčkom, a kasnije italijanskom bogu Saturna. Napravljen je za vreme Etruščana, pre nego što su ga osvojili Rimljani, koji su organizovali grad i zaokružili ga zidovima. U divljini Maremma područja južne Toskane, oko sat južno od Siene, danas je to dramatični krajolik gusto pošumljen brežuljcima i dolinama, maslinjacima,  vinovim lozama i poljima pšenice, čempresima. Voda je oko 37 ° C i odmah opušta telo, smanjuje bolove. Minerali su ovdje sumpor, kalcijum, koji su dobri za kožu i bolne zglobove. Kada je previše vruće, tu je i reka Albegna gde se možete rashladiti.

Ustvari, kada posetite toskanska prirodna vrela, shvatićete zašto su Rimljani stvarno voleli ove tople kupke! Sasvim je lako razumeti...

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt