najbolja ulja italije

Dva dana na toskanskom ostrvu Giglio

Dva dana na toskanskom ostrvu Giglio

Ako ikada posetite toskansko ostrvo Giglio, više nikada nećete hteti otići sa njega... Međutim, ukoliko imate, kao mi, samo dva dana da ga obiđete, šta možete učiniti kako biste korisno iskoristili većinu svog vremena tamo?

Ovaj post je namenjen da pomogne svima onima koji imaju samo nekoliko dana da posete ovo ostrvo, ili, onima koji, jednostavno, uživaju u putopsima iz Italije. 

Prva stvar koju biste trebali znati o Giglio ostrvu je da postoje tri glavna mesta: Giglio Porto gde stižu trajekti, Giglio Castello na vrhu brda i Giglio Campese na zapadnoj obali. Ova tri mesta imaju smeštaj za sve ukuse, od prenoćišta u hotelima, do kampovanja u bungalovima. Dovoljno je izabrati ono što vam najbolje odgovara i do svog smešataja dođete autobusom ili taksijem. 

Giglio Porto je živo i ugodno mesto na istočnoj obali sa šetalištem punim barovima, restorana i suvenirnicama sa šarenim fasadama i kamenitim uvalama s čistim morem... Neizbežno ćete proći ovuda, jer je to centralna tačka na otoku. Piazza della Dogana gleda na luku i smatra se glavnom tačkom naselja. U Giglio Porto možete videti prelepe Torre del Saraceno i Torre del lazaret. Ukoliko želite iznajmiti brod ovo je pravo mesto. U Giglio Porto trgovine i barovi su otvoreni do ponoći.

Giglio Campese se nalazi na zapadnoj strani otoka, s pogledom na Campese zaliv. Možete ga prepoznati zahvaljujući velikoj peščanoj plaži, dok čuveni toranj iz šesnaestog veka pod nazivom Torre del Campese zatvara severni kraj. Torre del Campese je napravljen za nišanjenje brodova koji dolaze iz zapadne strane otoka. Ovaj toranj je poznat po herojskom odbacivanju dela flote gusara, koji je pokrenuo konačni napad na otok u 1799. Giglio Campese vidio značajan privredni poticaj otvaranjem rudnika pirita 1938. Rudarstvo je trajalo do konačnog zatvaranja 1962. godine i danas se mogu videti tragovi ove aktivnosti u starim strojevima vidljivim sa plaže.

U Giglio Campese savetujemo planinarenje na stazi pod nazivom “Sentiero n. 15” do" Faraglione " i Cala Pozzarello na rtu Franko. Ova zelena površina je krečnjački deo otoka i put duž vrha litice nudi jedinstvene poglede i na kristalno čisto more Pozzarello zaliva. Ovo je kratka i vrlo laka staza: samo budite oprezni od klizavih stena!

Giglio Castello, lepo, drevno selo na vrhu brda u centru Giglio ostrva. Do njega je lako doći zahvaljujući javnim autobusima. Ovu drevnu srednjevekovnu varoš karakterišu veličanstvene zidine, tvrđava i vetrovite, uske ulice. Srednjevekovno selo sa svojim impozantnim zidinama iz 11. veka, je još impresivnije ako se prošetate uz uske ulice sa stepenicama i terasama. Glavni ulaz u selo karakterišu troja ogromna vrata, svedočeći o dobu gusara. Na vrhu sela je impozantan Rocca Pisana iz 12 veka, a na zapadnoj strani, nalazi se crkvica sv Petra Apostola, obnovljena u XVIII veku u tipičnom kasno-baroknom stilu, a datira iz petnaestog veka.

Ostale stvari koje treba učiniti dok ste na ostrvu
 

Izlet brodom

Upustite se u putovanje na jedrilici od Giglio Porto do Capo Capel Rosso. Putovanje nije predugo, ali dovoljno da dobro vidite obalu: proći ćete ispred nekih od najlepših plaža Giglio ostrva, Cannelle plaže i Caldane plaže.

Večera u vinogradu

Još jedna fantastična stvar koju možete priuštiti sebi ovde je večera u vinogradu. Izolovano mesto zvano Scopeto daje predivan pogled na Giglio Castello: to je stvarno romantično iskustvo.

Kupanje na nekim od najdivnijih plaža Italije

Ovu stavku ne treba posebno pojašnjavati. Plaže na ovom ostrvu ostavljaju bez daha, a na vama je samo da iskoristite tu lepotu i u njoj maksimalno uživate, makar na dva dana…


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt