najbolja ulja italije

Kuhinja Siene: prirodno, jednostavno i preukusno!

Kuhinja Siene: prirodno, jednostavno i preukusno!

Kuhinja Siene je jednostavna, a ipak se razlikuje po izvrsnosti svojih sastojaka. Meso, povrće i bilje sa ovog područja je vrhunskog kvaliteta, a većina specijaliteta koji se ovde pripremaju je nezamisliva bez ekstradevičanskog maslinovog ulja (koje je u ovom području možda najkvalitetnije na svetu). Hrastove šume oko Siene su dom posebne sorte svinja i goveda, čije meso važi za najukusnije. Ove sorte su, verovatno, nastale tokom Umbrije i etrurskih putovanja po središnjoj Italiji. Chianina goveda su poznata po svojoj beloj koži i poznata su vrsta za proizvodnju mesa.

Kuhinja Siene ima drevne korene, prvi etrurski, koji je uveo jednostavnost bilja, a zatim rimski uticaj. Začini, vredno nasleđe iz prošlosti, daju poseban ukus specijalitetima ovog područja, kao što su Panforte i Cavallucci. Supe su važan deo ove kuhinje, zajedno sa pečenim mesom, divljači i nekoliko vrsta testenine ručne izrade.

Nakon dugog dana provedenog šetajući ulicama Siene, posetama nekih od brojnih umetničkih blaga, hrana je samo još jedan od užitaka koji boravak u Sieni nudi. Gotovo je nemoguće pronaći grešku sa ovom hranom. Sastojci su sveži, recepti su jednostavni, kombinacije su pripremane s pažnjom i ljubavlju, a rezultat su vrsne kulinarske delicije! Evo nekih od najpoznatijih tipičnih obroka iz Siene:

Crostini di fegato

Lagano pržene kriške hleba namazane pastom od pileće džigerice, kapara, filetima inćuna, iseckanog lišća žalfije i maslaca. Izvorno taj namaz se zvao peverada i pravljen je pomoću šafrana koji se široko uzgaja u prirodi oko ovog područja.

Bruschetta

Jednostavno i lako ... Bruschetta je predjelo u kombinaciji sa toskanskim hlebom, paradajzom, bosiljkom, i maslinovim uljem. To je verojatno najlepše predjelo u sezoni svežeg paradajza.

 

Ribollita

Teško je napraviti autentičnu ribollita čorbu, jer je potrebno tri dana za njenu pripremu. Prvi dan se pravi i konzumira kao Minestrone čorba. Drugi dan ostatak ove čorbe se oplemeni tankim kriškama toskanskog prepečenog hleba sa belim lukom. Ono što ostane za treći dan je Ribollita. Recepti za minestrone se razlikuju od regije do regije. Većina recepata temelji se na regionalnim proizvodima. Najvažniji sastojak je cavolo Nero ili zimski crni kupus. Listovi ovog kupusa su u rasponu boja od tamno zelene do gotovo crne. Ako ne možete pronaći crnu kupus, kelj ili blitva mogu biti dobra zamena.

 

 

Spaghetti

Tipični za sve regije i posluženi u bogatom umaku ...

Arista

Svinjetina se u ovom specijalitetu poslužuje narezana, uz umak napravljen od žalfije, ruzmarina, belog luka i lagano pržena zajedno natopljena vinom. Ime mu dolazi od latinske Arista koja označava kost u ovom delu mesa.

Tagliata di Manzo

Kombinacija velikog goveđeg odreska sa ljutom salatom od rukole može zvučati kao čudna ideja, ali je garantovano da nakon što ga probate, nećete želiti jesti odrezak na bilo koji drugi način. Tradicionalno, ovaj odrezak se uvek služi u retkom sosu, ali po želji možete ga kuvati malo više.

Fagioli all'uccelletto

Pasulj u umaku od pirea od paradajza je veoma zastupljen obrok u kuhinji Sijene. U ovu kombinaciju se dodaje i kuvano meso ili kobasice, zbog lepšeg ukusa.

Pappardelle con la lepre

Sitni komadi zečetine marinirani u Chianti vinu, zajedno sa začinskim biljem. Zatim se kuva u umaku od ulja, lekovitog bilja, limuna i malo sirćeta. Rezultat je bogat umak koji se prelije preko Pappardelle paste.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt