Lov na tartufe kroz Toskanu
Toskanski krajolici puni vegetacije, zelenih brežuljaka, bogatih vinograda, maslinjaka i borovih šumama, skrivaju mnoge vredne i zdrave kulinarske sastojke, ali je od svega najdragoceniji tartuf, skupocena podzemna gljiva, čija skrovišta berači gljiva ljubomorno kriju od javnosti.
Još su Rimljani hvalili tartufe za svoja afrodizijačka svojstva, a danas se pripremaju širom sveta za prvoklasne obroke. Ove gurmanske delikatese su toliko dragocene, da se neki, čak, vrednuju svojom težinom u zlatu. Svakako je najcenjeniji beli tartuf ili Alba tartuf čija cena ide i do 500 evra.
Jeste li ikada zamisliti odlazak u šetnju po toskanskoj šumi sa psom i stručnjakom za lov na tartufe? Beli tartuf, najdragocjenija, aromatična i skupa sorta, raste samo u Italiji od septembra do decembra. Potiče iz Piedmont regije, u blizini grada Albe. Svake jeseni lovci pronalaze ovu dragocenu biljku između korena hrastova, leske, topola i bukve i prodaju po tržinicama tartufa i tokom Međunarodnog festival belog tartufa. Njegova aroma će nestati vrlo brzo, u roku od nekoliko dana. Stoga je jedini način da se ukus visokog kvaliteta zasita oseti, pronaći ga u šumi i jesti ga u roku od dan ili dva. Ostali tartufi poput crnog letnjeg, mogu se loviti u letnjim mesecima, kao i scorzone tartuf na koji je lov moguć tokom cele godine.
Lov na tartufe je, pre svega, lepa aktivnost koja omogućava čoveku da ostane u bliskom kontaktu sa prirodom i njegovim psom. Ovo istraživanje zahteva strast, doslednost, tehniku i dobre noge da se održi korak sa psima. Gledanje psa kako lovi cenjeni tartuf jedna je od najzabavnijih znamenitosti, ali to je i ozbiljan i unosan posao. Ako pas ošteti robu pre nego što je gazda zgrabi, može izgubiti značajan novac.
Većina hotela u Toskani organizuje putovanje gde možete gledati ovu nesvakidašnju poteru, ili rezervisati putovanje sa lovcima na tartufe, kao što je Truffle Hunter.
Sakupljanje tartufa je uzbudljivo i nezaboravno iskustvo, sveta tajna, ali i ritual koji doprinosi da se na poseban način vidi Toskana. Vaš lov na tartufe će početi u ranim jutarnjim satima gde će vas lokalni, profesionalni lovac na tartufe sa svojim psom dočekati i pratiti tihim stazama kroz sveže, maglovito jutaro. Vi ćete gledati, slušati i učiti i na kraju ćete gotovo sigurno naći dragoceni nepravilni oblik, što je trenutak velikog uzbuđenja.
Sakupljanje tartufa traje oko sat i po. Onda je vreme da se pređe na farmu i vinski podrum za degustaciju lokalnih proizvoda i degustaciju tartufa. Ručak na imanju je dostupan na zahtjev i uz doplatu, zavvisno o kojoj vrsti tartufa je reč.
Za ozbiljne lovce, ova avantura može trajati skoro godinu dana; s početkom u januaru ili martu kada love zimske, martu i aprilu, kada je vreme za bianchetto koji mogu da zavaraju neiskusne da su skuplji od belog tartufa, od juna do novembra za crni ili letnji tartuf i konačno u septembru kada se prvi beli tartufi mogu naći.
Ozbiljni lovci čuvaju kao tajnu mesta za lov i uglavnom love noću jer je, osim tajnosti, i miris tartufa jači u to doba dana, pa ga je lakše naći.
Svi pokušaji uzgajanja tartufa u veštačkim okruženjima ili iz semena do sada nisu dali rezultata, pa se čini da majka priroda zna najbolji način za to.
Kraj septembra najavljuje i brojne festivale koji slave ovu skupu poslasticu. Najveći i najpopularniji od njih je Tartufo Bianco di Alba - Festival belog tartufa Albe.
Da li ste znali?
-Postoji oko 1.400 licenciranih lovaca na tartufe u Toskani
-Tartuf se prvi put spominje kao namirnica od strane neo-Sumerana davne 2000 pne
-Beli tartuf iz Albe je najukusnija pečurka na svetu.
-Zbog svog ukusa i mirisa, tartuf je nazvan najluksuznijim kulinarskim "parfemom".
-Italijani kažu da se kod tartufa i miris jede, jer su im snažne arome i ukus toliko spojeni, da ih je gotovo nemoguće razdvojiti
-Kuvanje belog tartufa zapravo smanjuje ukus. Međutim, suprotno je sa crnim tartufom, koji treba prodinstati na maslacu kako bi dao najbolji ukus.