najbolja ulja italije

Ovo su toskanska ostrva iz snova

Ovo su toskanska ostrva iz snova

Lokalna, toskanska legenda kaže da, kada se Venera uzdigla iz morskih talasa, sedam dragih kamena palo je iz njene tijare, stvarajući sedam otoka toskanske obale.

Ukoliko ste u prilici da posetite ostrva toskanskog arhipelaga, biće vam jasno zašto ih zovu toskasnkim draguljima. Ostrva Elba, Giglio, Capraia, Montecristo, Gorgone, Pianose i Giannutri okruženi su kristalno čistim morem i prebogati izvrsnim turističkim atrakcijama, bujnom vegetacijom i životinjskim svetom.

Svi koji žele uživati u ovim veličanstvenim ostrvima trebali bi rezervisati jednu od mnogih vila za odmor u blizini Monte Argentario, s pogledom na more, duž obale, na manje od četrdeset kilometara od Giglio ostrva. Ovde ostrva čine najveći prirodni morski park u Evropi i imaju zaštićene prirodne rezervate koji štite zapanjujuće lepe pejzaže.

Elba je treći najveći otok na celom Mediteranu. Elba zahteva mnogo vremena za posetu i uživanje u svim njenim čarima. Posetite Elba ostrvo i područja Porto Azzurro i Portoferraio, jer ovde ima mnogo interesantnih mesta i atrakcija. Turisti će uživati u šetnji oko ogromnog botaničkog vrta na istoku otoka u blizini područja Monte Serra sa svojim veličanstvenim izborom šarene flore. Ima puno vrhunskih peščanih i kamenitih plaža za one koji vole opuštanje i sunčanje. Elba ima veliki izbor vodenih sportova za one koji vole adrenalinske zabave. Ona se sastoji od osam opština, a svaka od njih sa vlastitom vrstom atrakcija. Ipak, ono što ih povezuje je neverovatno divlja priroda i pejzaži.

Giglio otok je drugi najveći u toskanskom arhipelagu i sličan je Elbi; ona pruža fantastičan izbor turističkih atrakcija, kao što je vrlo ugledna regija za proizvodnju vina. Turisti se mogu opustiti u jednom od brojnih restorana na otoku i uživati u izvrsnoj hrani pod nazivom 'Cacciucco' uz čašu hladnog, ukusnog belog vina. Osim tradicionalno prekrasnog panoramskog pogleda, Giglio poseduje lepe i karakteristične urbane celine: Ne propustite među njima uvalu na Campese i uvale u blizini Punta Capel Rosso.

Gorgona je najmanji i najseverniji toskanski otok i nalazi se samo 37 kilometara od obale iz Livorna. Gorgona,  je prelepa, dom je različitih vrsta divljači, ptica selica i mnogih vrsta biljaka. Stanovnici otoka provode dane u hranjenju životinja i u vrtu. Ali ovaj idiličan mediteranski otok je strogo izvan granica na turiste – njegovi stanovnici su zatvorenici.

Montecristo (prirodni rezervat od 1971. godine) je netaknut, divlji i najmanje naseljen od svih ostrva u ovom lancu. Vrlo malo građevina je prisutno, ali jedan od njih svakako vredi posetiti- vilu Watson-Taylor iz 18. Veka. Pun kamenjara, ispresecan šumama i pećinama, utočište je raznolikog biljnog i životinjskog sveta, gde se zaista možete sjediniti sa prirodom. Poseta ovom ostrvu se može ugovoriti u pratnji predstavnika države zaduženog za šumarstvo.

Trijumf prirode u svom najčišćem obliku je romantično ostrvo Giannutri, gde se može uživati u izuzetno čistom vazduhu i predivnoj prirodi. Giannutri je najjužniji otok u Toskani i nenaseljen je, osim za biljni i životinjski svet. Pravi je raj gde postoji mnogo mogućnosti da se naprave veličanstvene fotografije. Stil toskanske hrane na ovim otocima prati jednostavnost. Riba, variva ili pržena hobotnica posuta solju i polivena vrhunskim ekstradevičanskim maslinovim uljem su specijaliteti za koje možete biti sigurni da su sveže pripremljeni i vrhunskog kvaliteta! Lepota uvala koje gledaju na kristalno čisto more je izvanredna. Skoro da je u potpunosti napušten tokom zime.

Capraia je odlično mesto za ronioce koji će žele istražiti veličanstveni morski svet sa svojim neverovatnim podvodnim arheološkim nalazima. Otok je vulkanskog porekla, brdovit sa strmom, razuđenom obalom.Krajem 1980-ih, zatvor na otoku je zatvoren - do tada pristup nije bio dopušten. Onda je Capraia otvorila svoja vrata turistima koji se sada mogu diviti prirodnom blagu.

Pianosa nije samo lep otok, već je i jedinstven - u svojoj istoriji i položaju. Posetioci Pianose imaju priliku da otkriju mnoge divne aspekte ovog posebnog mesta kao i priliku da istraže neokaljanu prirodu u ovom delu sveta. Pianosa je mala kopnena masa koja je izvorno nastala od podmorskog grebena. To je peti najveći otok u toskanskom arhipelagu s površinom od 10,3 km kvadratna. Pianosa se ne može smatrati otokom poput ostalih u tom području, jer ne nudi nikakve trgovine ili druge uobičajene turističke atrakcije. Ono što ćete naći ovde je jedinstvena i mirna atmosfera. Zaboravite turističke atrakcije, ono što čini Pianosu uistinu posebnom je emocija koju ovo mesto izaziva, neobične biljne vrste i morske životinje, koje posetioce ovde uvek vraćaju.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt