najbolja ulja italije

Pijenca – razlog zašto zavidimo Italiji

Pijenca – razlog zašto zavidimo Italiji

Bilo da je u pitanju istorijsko, umetničko ili gastronomsko, putovanje kroz Toskanu je iskustvo koje bi sebi trebalo da priuštite. To nikada ne može biti samo turističko putovanje, to je put kroz burnu istoriju srednjovekovne Evrope, kroz život bogate aristokratije, kroz pasiju prema kuhinji, umetničkim delima, građevinama…

Sve pomenuto je i Pijenca, gradić u pokrajini Sijena. Smešten je između gradova Montepulčano i Montalčino i smatra se "prvencem renesansnog urbanizma". 1996. godine zbog toga je stavljen na Uneskovu listu Svetske kulturne baštine, a osam godina kasnije to je ukazano i čitavoj dolini u kojoj se Pijenca nalazi - Val d'Orcia.

Gradić je podignut na mestu sela Korsinjano, mesta rođenja papa Pije II. Upravo je on dao da se čitavo selo sagradi iznova kao idealni renesansni grad koje će mu služiti kao odmaralište od Rima. Tokom gradnje Pijence, koja je počela sredinom 15. veka, po prvi je put došlo do primene humanističkih načela urbanog planiranja.

Putopisci se slažu u tome da ga je jednostavno teško opisati kroz nekoliko rečenica. Na trapeznom trgu nalazi se Duomo, katedrala koju je osveštao lično papa Pije II tokom njegovog dužeg letovanja u tom mestu. Na istom se trgu nalazi i trospratna palata Pikolomini koja ima predivno unutrašnje dvorište, i lođe sa istočne strane na sva tri sprata koje gledaju na renesansni vrt i pejzaže u dolini Orcia, kao i na papinu voljenu planinu Amijatu.

Pije II je "ohrabrio" kardinale da i oni sagrade svoje palate u Pijenci, pa tako ovaj gradić krase i palata Bordžija, čije je podizanje naložio kardinal Rodrigo Bordžija, budući papa Aleksandar VI. Zatim, vredne pomena su i palata Amanati, palata Atrebatenze, palata Buonkonti i palata Loli. Sve su sagrađene za vreme pape Pija II. Pedesetak metara od glavnog trga nalazi se crkva Svetog Franje, sagrađena na temelju bogomolje iz VIII veka. U okolini postoje i brojni manastiri koji datiraju iz prethodnih perioda, ali koji su uglavnom obnovljeni u potpunosti u periodu XV-XVI stoleća.

Čitav gradić, sva zdanja koja se u njemu i oko njega nalaze, čuvaju u svojim odajama bezbroj slikarskih i vajarskih remek-dela. Kako UNESCO procenjuje, skoro 60 odsto od ukupne svetske baštine umetnina smešteno je u Italiji, a više od polovine se nalazi upravo u Toskani.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt