najbolja ulja italije

Zašto je decembar pravi mesec da posetite Toskanu

Zašto je decembar pravi mesec da posetite Toskanu

Decembar je jedan od najlepših meseci u Toskani, jer to je svečani mesec praznika, neobičnih pejzaža nakon snežnih padavina (sneg se obično ne zadržava duže od dan do dva) i ukusnih božićnih poslastica! Imaćete priliku da otkrijete neverovatne pejzaže koje nećete brzo zaboraviti, sa potpuno različitom svetlošću i, neverovatnim bojama, a iznad svega, sa mnogo manje ljudi!

Prosečne temperature u decembru u Toskani kreću se između 7 ° C i 13 ° C danju, a između 2 ° C i 4 ° C noću.

Ono što je neobično u ovom mesecu je da su dani vrlo kratki: sunce ne izlazi do 7:30, a u 4:30 već je mrak.

Većina stabala je već izgubila svoje lišće, osim maslina, neke vrste hrasta i čempresa. Zapravo, s hladnim danima, maslinjaci dobijaju prelepu srebrnu boju...

Ako imate sreće da se u Toskani zateknete dok pada sneg, imaćete priliku videti regiju na vrlo neobičan način.

Što se tiče voća, u ovom periodu se mogu naći pomoradnže, grejp, kivi, jabuke i kruške, koje, međutim, nisu obično proizvedene u Toskani. Što se tiče povrća, tu su brokoli, artičoke, repa, komorač, poriluk, i spanać, kojima je tada sezona. Ako je sezona bila dobra, još se mogu naći i kesteni i gljive. Sezona lova je, takođe u punom zamahu, tako da će restorani biti bogati jelima od mesa divljači, posebno divljih svinja i fazana.

Prvi praznik u mesecu je 8. decembra: slavi se Bezgrešno začeće Blažene Device Marije.  Taj dan se  tradicionalno obeležava period kada ljudi počnu ukrašavati kuće za božićne praznike i počinje sezona brojnih božićnih tržnica.

U decembru, gradovi Toskane će biti ukrašeni božićnim drvcima i drugim ukrasima. Oni su vrlo lepi po mraku i deluju čarobno i bajkovito.

Božić u Toskani je najpopularniji praznik u godini, a tradicionalno se provodi sa porodicom uz bogatu trpezu. Meštani čak imaju izreku: "Natale con i tuoi, Pasqua con chi vuoi", što znači provedite Božić sa svojom porodicom, Uskrs sa kim god želite.

Nešto što apsolutno ne bi trebali propustiti su tradicionalne božićne poslastice, posebno one iz Siene: Ricciarelli, cavallucci, Panforte i panpepato. Oni su fenomenalni!

Poslednji praznik u decembru je, naravno, doček Nove godine, ili kako ga nazivaju meštani "l'ultimo dell'anno". Tradicionalno, doček Nove godine, se provodi kod kuće s porodicom i prijateljima okupljenih oko stola za "cenone" (doslovno velika večera) ili na trgu, gde su koncerti i druga događanja.

Obavezno probajte cotechino ili zampone, koji su tradicionalno jelo koje, kako se smatra, donosi sreću ako se jede za novu godinu!

 

Šta još ne smete propustiti ako posetite Toskanu u decembru:

1 Videti Firencu prekrivenu snegom.

2 Otići na skijanje, i učestvovati u tradicionalnim festivalima Monte Amiata.

3 Prošetati snežnim ulicama Siene i zamisliti kako je bilo u vreme renesanse…

4 Posetiti inspirativno lepu Viareggio obalu.

5 Slikati se sa prekrasne Terrazza Mascagni dok je bura na moru.

6 Uživati u prelepim šetnjama u mirnim toskanskim selima.

7 Doživeti poseban izgled tornja u Pisi pokrivenog snegom.

8 Okupati se u toplim vodama jednog od mnogih toskanskih termi i sa snežnim pejzažom oko vas.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt