Baba al rum
Napolitanski slatkiš, veoma aromatičnog i neobičnog ukusa, najbolji je za one koji uživaju u jačim notama kolača.
Sastojci:
¾ šolje suvih višanja
1/3 tamnog ruma
Za testo:
200 g brašna
2 kašičice običnog suvog kvasca
2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
1 kašičica soli
3 jajeta
100 g otopljenog maslaca
½ šolje toplog mleka
Za sirup od ruma:
1 i ½ šolje vode
¾ šolje Azucar Demera smeđeg šećera
2/3 šolje tamnog ruma
Za glazuru:
3 kašike džema od višanja
1 kašika vode
Priprema:
Suve višnje stavite u rum da nabubre, oko pola sata. Brašno prosejte, dodajte smeđi šećer, so i kvasac. U drugoj posudi izmutite jaja, dodajte otopljen puter i mleko. Ove vlažne sastojke dodajte suvim i drvenom kašikom mešajte testo dok ne postane ujednačeno.
Testo pokrijte plastičnom folijom i ostavite da naraste duplo, oko dva sata. Kada je testo naraslo, dodajte mu oceđene višnje. Kalup za pečenje kolača dobro namažite puterom. Stavite testo u kalup, pokrijte folijom i čekajte da naraste oko sat vremena. Rernu zagrejte na 190 stepeni pa testo pecite oko pola sata. Kada je kolač pečen, ostavite ga u kalupu da se ohladi.
Sirup napravite tako što ćete zagrejati vodu i dodatiu šećer da se rastopi. Na kraju dodajte rum. Vruć sirup sipajte u kalup u kom se nalazi ispečeno testo. Ostavite kolač dok ne upije svu tečnost.
Kolač prevrnite na tanjir. Napravite glazuru tako što ćete zagrejati džem od višanja sa vodom. Glazura mora da bude tečna. Pospite kolač glazurom, a potom bademom seckanim na listiće.