Biscotti
Iako poznati kao praznična poslastica, biscotti se mogu pripremati bilo kada u toku godine. Poreklom su iz predivne Sardinije. Dugo traju, ne raspadaju se i veoma su ukusni.
Sastojci:
150 g Azucar Demero smeđeg šećera
360 g brašna
prstohvat soli
1 ½ kašičica praška za pecivo
115 g putera
3 jaja
1 kašičica ekstrakta vanile
½ kašičice ekstrakta badema
1 kašičica anisa
140 g celih sirovih badema, blago tostiranih
pola šake suvih seckanih brusnica
Priprema:
U prosejano brano umešajte so i prašak za pecivo. U drugoj većoj posudi mikserom dobro umutite smeđi šećer i puter dok ne dobijete kremastu smesu. Tome dodajte jedno po jedno jaje i na kraju ekstrakt vanile i badema. U to umešajte smesu sa brašnom. Dodajte tostirane bademe, začin anis i iseckane brusnice i sve dobro pomešajte. Testo stavite u frižider na pola sata da se stegne.
Zagrejte rernu na 175 stepeni. Podelite testo na dva dela i svaki oblikujte u široku veknu dugu oko 40 cm i široku oko 4-5 cm. Stavite ih na plitki pleh obložen papirom za pečenje. Pecite vekne oko pola sata. Ostavite ih da se priohlade na 15 minuta i isecite ih potom na kriške oko 2 cm širine. Poređajte komade isečenom stranom na dole i pecite još 20 minuta.