Cantucci di Prato, italijanski kolačići sa bademom
Cantucci su jednostavni, suvi kolačići koje karakterišu bademi kao jedan od glavnih sastojaka. Uopšte ih nije teško napraviti kod kuće. U Toskani, cantucci di Prato tradicionalno se služe na kraju obroka uz čašu toskanskog desertnog vina. Evo jednog tradicionalnog recepta:
Sastojci:
3 šoljice brašna
1 šoljica kristal-šećera+malo za posipanje
Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje
1 šoljica celih badema
2 kašičice praška za pecivo
2 kašičice semenki anisa
Sitno seckana korica od 1 limuna
1/4 kašičice soli
3 jajeta+2 žumanca+1 umućeno belance
2 kašičice vin Santo ili drugog slatkog vina
Priprema:
Zagrejte rernu na 180°. Podmažite pleh Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. U činiji pomešajte brašno sa 1 šoljicom šećera, bademe, prašak za pecivo, anis, koricu limuna i sol. Dodajte cela jaja, žumance i vin Santo i mutite na laganoj brzini dok ne postane ujednačen, pomalo lepljiv oblik testa.
Sipajte testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga 2 ili 3 puta, dok se ne ujednači. Testo podelite na 3 jednaka dela i oblikujte svaki u okrugline. Prebacite ih, zatim u pripremljen pleh za pečenje. Premažite lagano vrh belancem, koristeći četkicu i pospite lagano sa šećerom. Pecite oko 25 minuta, ili dok lagano porumeni i postane čvrsto. Ostavite potom da se ohladi na sobnoj temperature oko 30 minuta.
Dok su još topli, izrežite ih na kose kriške oštrim nožem. Rasporedite ih na ponovo na pleh, i pecite još jednom, sa obe strane po desetak minuta, dok ne postanu zlatne boje. Prijatno!