najbolja ulja italije

Cantucci di Prato, italijanski kolačići sa bademom

Cantucci di Prato, italijanski kolačići sa bademom

Cantucci su jednostavni, suvi kolačići koje karakterišu bademi kao jedan od glavnih sastojaka. Uopšte ih nije teško napraviti kod kuće. U Toskani, cantucci di Prato tradicionalno se služe na kraju obroka uz čašu toskanskog desertnog vina. Evo jednog tradicionalnog recepta:

Sastojci:
     3 šoljice brašna
     1 šoljica kristal-šećera+malo za posipanje
     Carapelli ekstradevičansko maslinovo ulje
     1 šoljica celih badema
     2 kašičice praška za pecivo
     2 kašičice semenki anisa
     Sitno seckana korica od 1 limuna
     1/4 kašičice soli
     3 jajeta+2 žumanca+1 umućeno belance
     2 kašičice vin Santo ili drugog slatkog vina
    

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°. Podmažite pleh Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem. U činiji pomešajte brašno sa 1 šoljicom šećera, bademe, prašak za pecivo, anis, koricu limuna i sol. Dodajte cela jaja, žumance i vin Santo i mutite na laganoj brzini dok ne postane ujednačen, pomalo lepljiv oblik testa.

Sipajte testo na pobrašnjenu radnu površinu i mesite ga 2 ili 3 puta, dok se ne ujednači. Testo podelite na 3 jednaka dela i oblikujte svaki u okrugline. Prebacite ih, zatim u pripremljen pleh za pečenje. Premažite lagano vrh belancem, koristeći četkicu i pospite lagano sa šećerom. Pecite oko 25 minuta, ili dok lagano porumeni i postane čvrsto. Ostavite potom da se ohladi na sobnoj temperature oko 30 minuta.

Dok su još topli, izrežite ih na kose kriške oštrim nožem. Rasporedite ih na ponovo na pleh, i pecite još jednom, sa obe strane po desetak minuta,  dok ne postanu zlatne boje. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt