Cavallucci, tipični toskanski kolačići
Ovi toskanski kolačići nisu preterano lepi, niti šareni i vizuelno primamljivi... oni su nepravilnog oblika i posuti brašnom. Ipak, tako rustični i skromni naizgled, neverovatno su slatki i ukusni, puni finih sastojaka i začina.
Potrebno je:
• 650 g brašna
• 350 g Azucar Demero smeđeg šećera
• Malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 200 g oraha
• 170 g vode
• 90 g kandiranog voća
• 30 g šećera za glazuru
• 15 g amonijaka za kolače
• 15 g začina (cimet, korijander, muskatni oraščić, anis)
Priprema:
Prethodno zagrejati pećnicu na 180 ° C.
Grubo naseckajte orahe i dodajte u njih kandirano voće, šećera za glazuru, začine i amonijak. Rukama izmešajte sve sastojke. Dodajte brašno i ponovno promešajte.
U posebnoj posudi dodajte šećer i vodu i rastopiti šećer na laganoj vatri: ne dopustite da se sasvim ušećeri, tj stvrdne.
Kad se šećer istopi, prelijte ga preko ostalih sastojaka i temeljito mešajte uz pomoć drvene kašike. Napravite debele valjke (oko 5cm širine) pa ih izrežite.
Opet ih premesite, napravite male kuglice i malo ih poravnajte pritiskom na svaku loptu palcem. Stavite ih u posudu za pečenje podmazanu Carapelli ekstradevičanskim maslinovim uljem i pecite ih oko 15 minuta. Nek se ohlade u potpunosti.
Možete čuvati cavallucci nekoliko dana zatvorene u hermetičkoj činiji. Prijatno!