Croccante (Krokante)
U susret najradosnijem prazniku, za vas izdvajamo nekoliko najlepših i najukusnijih jela koje se pripremaju u mnogim zemljama širom sveta. Ovoga puta predstavljamo vam čuveni italijanski kolač krokante. Postoje različite varijante ovog slatkiša, a najčešća je ona sa bademom ili lešnikom. Pravi se od karamelizovanog šećera kome se u nekim varijantama dodaje maslac ili sok od limuna.
Sastojci:
200 g mešanih orašastih plodova po želji (orasi, kikiriki, pistaći, indijski orah)
1 kašika semenki bundeve
10 karamela
1 kašika susama
150 g tečnog meda
2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 180 stepeni. Pleh prekrijte papirom za pečenje.
Grubo naseckajte orašaste plodove. Potom ih prespite u pripremljeni pleh, zajedno sa semenkama bundeve, medom, smeđim šečerom i karamelama. Pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta dok malo ne potamne. Protresite ih na pola pečenja da bi se pržili ravnomerno.
Izvadite pleh iz rerne i dodajte semenke susama, pa pecite još 10 minuta. Med bi trebalo tada da vri. Ostavite smesu sa strane da se ohladi pre nego što počnete da je lomite u porcije.