Džem od jagoda sa chia semenkama
Jagode su sada najbolje! Napravite ovaj džem i produžite im sezonu.
Sastojci:
3 kg očišćenih i opranih jagoda, iseckanih
1.6 kg Azucar Demero smeđi šećer (4 teglice), a ako su jagode slatke, možete smanjiti količinu šećera na 2-3 teglice, tj 800 – 1. 200 grama.
sveže isceđen sok od limuna (6 – 10 komada)
6 kašika chia semenki (može i 12 ako volite gušći džem)
Priprema:
Jagode stavite u veliku šerpu i pospite šećerom. Dodajte sok od limuna i ostavite da odstoji oko pola sata. Jagode kuvajte na najjačoj temperaturi oko pola sata a nakon toga smanjite temperaturu i kuvajte još oko 30 – 40 minuta. Pri samom kraju kuvanja dodajte chia semenkei kuvajte još dva minuta. Sipajte vruć džem u tople tegle.