Firentinski kolač Sciacciata
Čuveni firentinski beli kolač Sciacciata, odlično se slaže uz sve tople napitke, a možete ga kombinovati i sa drugim kremastim poslasticama ili ga ukrasiti šlagom umesto šećerom u prahu, što je odlika originalnog recepta.
Potrebno je:
• 30 gr Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
• 200 gr brašna
• 150 gr šećera
• 100 gr mleka
• 2 jaja
• 1 pomorandža
• ekstrakt vanile
• šećer u prahu ili šlag za glazuru
Priprema:
U dubokoj činiji umutite jaja i šećer kako bi se izbeglo stvaranje ugrušaka. Postupno dodajte brašno, Carapelli esktradevičansko maslinovo ulje, sok od pomorandže i izrendanu koru pomorandže. Snažno mešajte da se dobije glatka i pahuljasta smesa, a zatim dodajte prašak za pecivo.
Ulijte u pravougaoni pleh, koji ste prethodno podmazali maslacem i posuli brašnom, stavite aluminijumsku foliju preko i pecite u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, oko 30 minuta.
Kada je spreman izvadite iz pećnice i ohladite. Pospite šećerom u prahu ili poslužite sa šlagom.
Za sasvim autentičan izgled, pospite šećerom u prahu preko modle sa simbolom Firence (cvetom Ljiljana), koju možete napraviti i od običnog papira.