Gelato Italiana
Sa ovim sladoledom nema greške, jer je satkan od vrhunskih sastojaka.
Sastojci:
70 g Schogetten crne čokolade
50 g Azucar Demero smeđeg šećera
1 dl slatke pavlake
1 dl mleka
3 žumanceta
1 jaje
kašičica ekstrakta vanile
1,5 kašičica glukoznog sirupa
Priprema:
Žumanca, jaje i polovinu smeđeg šećera skuvajte na pari, uz stalno mešanje.Smesa je gotova kad postane veoma gusta.
Mleko, slatku pavlaku, preostali šećer i ekstrakt vanile stavite u šerpu i pustite da provri, povremeno mešajući. Smesu od žumanaca ostavite na pari, a smesu od mleka lagano ulivajte, neprestano mešajući, sve dok se masa ne sjedini.
Smesu i dalje ostavite na pari, pa dodajte glukozni sirup i otopljenu čokoladu. Kad se sve sjedini, sklonite s pare, ostavite da se malo prohladi, pa stavite u frižider.
Na svakih deset minuta sladoled iizvadite, promešajte i vratite frižider. Kad masa počne da se zgušnjava tako da ostaje na varjači, smesu procedite kroz cediljku i izlijte u plastičnu posudu, pa je stavite u zamrzivač. Svakih pola sata promešajte sladoled, kako se ne bi stvorili kristalići leda. Ostavite u zamrzivaču četiri sata.