Novogodišnji slani chimney kolač
Praznici su idealno vreme da, za svoju dušu i bez stresa, isprobate neki novi recept. Obavezno probajte slanu varijantu kolača kojeg svi obožavaju.
Sastojci:
500 ml mleka
10 g svežeg kvasca
2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
2 kašike soli
150 ml Carapelli esktra devičanskog maslinovog ulja
1 žumance
1 kg brašna
1 belance (za premazivanje nepečenog testa)
susam (za posipanje testa)
Priprema:
Polovinu brašna stavite u posudu, dodajte izmrvljen kvasac, smeđi šećer, so, ekstra devičansko maslinovo ulje, žumance i sa mlakim mlekom zamesite fino i glatko testo uz preostalo brašno. Ostavite testo pola sata. Nadošlo testo podelite na manje loptice i ostavite ih da odstoje. Svaku lopticu valjajte rukama u dugačku traku.
Praznu limenku operite i oko nje stavite pek papir. Premažite pek papir sa uljem, pa dugačku traku od testa uvijte oko limenke. Tako uvijeno testo četkicom premažite sa neumućenim belancetom i bogato uvaljajte u susam.
Limenke sa testom stavite uspravno u tepsiju i pecite u zagrejanoj rerni 20 minuta na 200 stepeni.