Panforte di Siena
Panforte je kolač italijanskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). Tradicionalno se sprema za Božić i novogodišnje praznike. Iako je Panforte poreklom iz Siene, priprema ga se u mnogim regijama Italije a sastojci naravno variraju. Kolač je veoma specifičan, sastojci su karamel na bazi šećera i meda, jezgrasto i suvo voće, sasvim malo brašna i začini. Čokolada može da ide, ali i ne mora dok parčići panforte desetra treba da budu tanki.
Potrebno je:
• 150 g Azucar Demero smeđeg šećera,
• 80 g brašna,
• 150 g meda,
• 200 g suvih smokava,
• 100 g pečenih lešnika,
• 125 g blanširanih badema,
• 100 g Schogetten crne čokolade,
• rendana kora pomorandže,
• prah šećer za posipanje,
• po prstohvat đumbira, muskatnog oraščića i cimeta,
• posni margarin.
Priprema:
Pleh obložite masnim papirom i premažite margarinom. U posudu sipajte brašno, dodajte začine, cele lešnike i bademe, usitnjenu čokoladu, rendanu koru pomorandže, seckane smokve i dobro izmešajte. Na umerenoj temperaturi otopite med i šećer, kuvajte pet minuta, bez mešanja. Karamel prelijte preko pripremljene smese, brzo promešajte, sipajte u pleh, poravnajte nauljenom kašikom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 30 minuta. Kolač ohladite, pospite šećerom u prahu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru. Prijatno!