najbolja ulja italije

Slatki italijanski pirinač na dva načina

Slatki italijanski pirinač na dva načina

Za hladne, januarske dane, idealne su poslastice sa „jakim“ ukusima. Za ove recepte, potrebno vam je malo vremena i nekoliko kvalitetnih sastojaka i uživaćete u sočnom, kremastom slatkišu:

Karamel fantazija

Sastojci:

•    250 gr Riso Gallo Arborio pirinča
•    litar mleka
•    par kapi ekstrakta vanile
•    100 g Azucar Demero smeđeg šećera
•    prstohvat soli

 

za karamel:

•    100 g belog šećera

Za dekoraciju:

•    Štapići cimeta

Priprema:

Pažljivo operite pirinač i ocedite. Napunite lonac vodom, dodajte so i pustite da proključa. Ubacite pirinač. Pustite da ključa dva minuta pa sklonite s vatre. Ocedite ga. Prokuvajte mleko sa vanilom i Azucar Demero smeđim šećerom. Ubacite pirinač i pustite da se kuva na vrlo tihoj vatri, bez mešanja, otprilike 15 minuta, dok pirinač ne upije sve mleko.
Za to vreme pripremite karamel: Potopite šećer u pola čaše vode. Pustite da proključa pa kuvajte sve dok sirup ne postane mrkocrven - ali pazite da ne pocrni.
Rasporedite pirinač u vatrostalne činije. Odozgo sipajte vruć caramel preliv. Pustite da se ohladi, pa poslužite uz dekoraciju sa cimetom. Prijatno!

Voćni san

Sastojci:

•    0,5 l mleka
•    malo vanile
•    limun
•    120 g Riso Gallo Arborio pirinča
•    210 g Azucar Demero smeđeg šećera
•    2 jajeta
•    Maslac
•    So
•    250 g voća
•    2 kašike džema od borovnice
•    Maraskino liker

Priprema:

Prokuvajte mleko s vanilom i limunovom korom. Pirinač sipajte u provrelu slanu vodu, nek se kuva tri minuta. Ocedite pa sipajte u vrelo mleko. Kuvajte na umerenoj temperaturi i često mešajte da upije mleko. Dodajte 60 g šećera i čašicu likera. U mlaku smesu dodajte žumanca, kašiku maraskina, dve kašike džema od borovnice i na kraju čvrst sneg od malo posoljenih belanaca. Sipajte u podmazani pleh i prekrijte aluminijumskom folijom. Stavite u veću posudu i sipajte mlaku vodu do dve trećine visine pleha. Kuvajte 40-45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Po potrebi dolivajte vrele vode. Pre služenja ukrasite voćem. Preostali šećer zagrejte sa likerom da se otopi i zalijte poslasticu. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt