Slatki italijanski pirinač na dva načina
Za hladne, januarske dane, idealne su poslastice sa „jakim“ ukusima. Za ove recepte, potrebno vam je malo vremena i nekoliko kvalitetnih sastojaka i uživaćete u sočnom, kremastom slatkišu:
Karamel fantazija
Sastojci:
• 250 gr Riso Gallo Arborio pirinča
• litar mleka
• par kapi ekstrakta vanile
• 100 g Azucar Demero smeđeg šećera
• prstohvat soli
za karamel:
• 100 g belog šećera
Za dekoraciju:
• Štapići cimeta
Priprema:
Pažljivo operite pirinač i ocedite. Napunite lonac vodom, dodajte so i pustite da proključa. Ubacite pirinač. Pustite da ključa dva minuta pa sklonite s vatre. Ocedite ga. Prokuvajte mleko sa vanilom i Azucar Demero smeđim šećerom. Ubacite pirinač i pustite da se kuva na vrlo tihoj vatri, bez mešanja, otprilike 15 minuta, dok pirinač ne upije sve mleko.
Za to vreme pripremite karamel: Potopite šećer u pola čaše vode. Pustite da proključa pa kuvajte sve dok sirup ne postane mrkocrven - ali pazite da ne pocrni.
Rasporedite pirinač u vatrostalne činije. Odozgo sipajte vruć caramel preliv. Pustite da se ohladi, pa poslužite uz dekoraciju sa cimetom. Prijatno!
Voćni san
Sastojci:
• 0,5 l mleka
• malo vanile
• limun
• 120 g Riso Gallo Arborio pirinča
• 210 g Azucar Demero smeđeg šećera
• 2 jajeta
• Maslac
• So
• 250 g voća
• 2 kašike džema od borovnice
• Maraskino liker
Priprema:
Prokuvajte mleko s vanilom i limunovom korom. Pirinač sipajte u provrelu slanu vodu, nek se kuva tri minuta. Ocedite pa sipajte u vrelo mleko. Kuvajte na umerenoj temperaturi i često mešajte da upije mleko. Dodajte 60 g šećera i čašicu likera. U mlaku smesu dodajte žumanca, kašiku maraskina, dve kašike džema od borovnice i na kraju čvrst sneg od malo posoljenih belanaca. Sipajte u podmazani pleh i prekrijte aluminijumskom folijom. Stavite u veću posudu i sipajte mlaku vodu do dve trećine visine pleha. Kuvajte 40-45 minuta u rerni zagrejanoj na 180 stepeni. Po potrebi dolivajte vrele vode. Pre služenja ukrasite voćem. Preostali šećer zagrejte sa likerom da se otopi i zalijte poslasticu. Prijatno!