Strufolli
Recept za ovu italijansku deliciju potiče iz Napulja i nijedan karneval nije zamisliv bez njih.
Recept za 10 osoba
Vreme pripreme: 60 min
Sastojci:
- 500 g brašna
- 3 kašike Azucar Demera smeđeg šećera
- 4 jaja
- 100 g putera
- 1 čašica ruma
- 1 kora limuna
- 1 kora pomorandže
- 1/2 l Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1/2 kg meda
- malo soli
- 1/2 kašičice sode bikarbone
- 1 kesica šarenih ukrasa za kolače
Priprema:
Umutite dobro jaja i smeđi šećer, pa postepeno dodajte puter, rum, so, koru limuna i pomorandže i sodu bikarbonu. Kad sve dobro pomešate, dodajte postepeno brašno i mesite dok ne dobijete srednje mekano testo.
Testo izvajajte u dugačke okrugle trakice, kao za njoke, ali tanje. Isecite na komadiće veličine 1 cm.
U zagrejano ekstra devičansko ulje ubacite komadiće testa i pržite, ali ne predugo, moraju ostati svetle boje. Stavljajte ih na kuhinjski ubrus kako bi upio višak masnoće.
Kad su strufolli gotovi, zagrejte med da postane dovoljno tečan i ne previše vruć. U posudu sa ugrejanim medom ubacujte loptice, vodeći računa da celom površinom budu umočene u med. Radi autentičnijeg serviranja, po sredini tanjira stavite teglu i oko nje naređajte loptice, a teglu sklonite kad se med ohladi. Na kraju strufole ukrasite šarenom dekoracijom za kolače.