Torrone
Ovaj slatki užitak ima dugu i zanimljivu istoriju. Italijani tvrde da je to izvorno njihov recept i da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Biance Marie Visconti i Francescoa Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet tokom zime.
Sastojci:
- 350 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 450 g meda
- 1 dl vode
- 1 kašika glukoze
- 2 belanaca
- oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova
Priprema:
U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šecer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 140 stepeni.
Belanca u velikoj metalnoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel (140 stepeni). Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje miskerom.
Kada se smesa malo prohladila dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).
Smesu od belanaca veoma brzo sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite torrone da se suše preko noći.
Narežite ih na kriške i služite.