Torta con pompelmo (italijanski praznični kolač)
Sastojci:
- 1 šoljica Azucar Demero smeđeg šećera
- 2 grejpfruta
- ½ šoljice punomasnog mleka
- 3 jaja
- 2/3 šoljice Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
- 1 puna šoljica integralnog brašna
- 3/4 šoljice običnog brašna
- 1 ½ kašičice praška za pecivo
- ¼ kašičice sode bikarbone
- ¼ kašičice soli
- puter za podmazivanje pleha
Za preliv:
- ½ šoljice Azucar Demero smeđeg šećera
- ½ šoljice belog šećera
- 4 kašičice soka od grejpfruta
Priprema:
1. Izrendajte koru dva grejpfrut. Dodajte šećer i prstima pomešajte, dok se dobro ne sjedine, kako bi šećer dobio prirodnu eteričnu aromu grejpfruta.
2. Prepolovite jedan od grejpfruta i iscedite ga u šoljicu koju ste odredili za merenje. Dodajte mleko ili jogurt u šoljicu za merenje dok ne bude bilo 2/3 u šoljici tečnost. Sipajte sok od grejpfruta pomešan sa mlekom ili jogurtom u posudu sa izrendanim grejpfrutom i šećerom i umutite dobro.
3. Zatim umutite jaja i maslinovo ulje. U drugoj posudi umutite, izmešajte zajedno brašno, prašak za pecivo, sodu bikarbonu i so. Zatim postepeno umešajte sve suve sastojke u tečnu smesu.
4. Sipajte testo u pleh koji ste prethodno podmazali puterom i posuli brašnom. Pecite tortu na 180 stepeni, od 50 do 55 minuta dok ne porumeni.
5. Za glazuru, iscedite sok od preostalog grejpfruta. Pomešajte žuti i beli šećer i četiri kašičice soka. Sačekajte da se kolač ohladi pre nego što pospete glazuru.