najbolja ulja italije

Uskršnja pogača sa šarenim jajima

Uskršnja pogača sa šarenim jajima

Nije kasno ni danas da napravite jedan od najlepših prizora na prazničnoj trpezi.

 

Sastojci:

  • kockica pivskog kvasca (uz kvasac još malo mleka i po kašika šećera i brašna)
  • 1 kg mekog brašna
  • 60 g otopljenog maslaca
  • 250 g Azucar Demero smeđeg šećera
  • 2 kesice vanilin šećera
  • kašika rendane kore pomorandže
  • kašika soka od pomorandže
  • 2 kašike ruma
  • kašika rakije ili votke
  • 6 žumanaca + žumance za premazivanje
  • 1/2 l mleka
  • 2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera

 

Priprema:

U veliku posudu stavite kvasac, toplo mleko, šećer i brašno i ostavite 10-15 minuta. Čekajte da se kvasac nadigne, pa dodajte brašno, toplo mleko, otopljeni maslac, koru pomorandže i sok, zatim žumanca, rum, rakiju, smeđi šećer, vanilin šećer. Sastojke postepeno dodajte ovim redom i polako mutite mikserom dok ne dobijete fino testo koje će početi polako da se odvaja od posude. Testo mora da bude meko. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom oko pet sati minimum. Potom ga stavite na pobrašnjenu podlogu i podelite na tri jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte kugle. Pokrijte ih krpom pa pustite da se odmaraju još oko 1-2 sata.

Kugle potom premažite umućenim žumancetom i pospite smeđim šećerom. Od tri kugle rukama možete da napravite tri valjka i uvijete testo kao pletenicu, a potom pletenicu savijete u krug. Na tri mesta stavite uskršnja jaja, bojena i dekorisana po želji. 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt