Uskršnja pogača sa šarenim jajima
Nije kasno ni danas da napravite jedan od najlepših prizora na prazničnoj trpezi.
Sastojci:
- kockica pivskog kvasca (uz kvasac još malo mleka i po kašika šećera i brašna)
- 1 kg mekog brašna
- 60 g otopljenog maslaca
- 250 g Azucar Demero smeđeg šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- kašika rendane kore pomorandže
- kašika soka od pomorandže
- 2 kašike ruma
- kašika rakije ili votke
- 6 žumanaca + žumance za premazivanje
- 1/2 l mleka
- 2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
U veliku posudu stavite kvasac, toplo mleko, šećer i brašno i ostavite 10-15 minuta. Čekajte da se kvasac nadigne, pa dodajte brašno, toplo mleko, otopljeni maslac, koru pomorandže i sok, zatim žumanca, rum, rakiju, smeđi šećer, vanilin šećer. Sastojke postepeno dodajte ovim redom i polako mutite mikserom dok ne dobijete fino testo koje će početi polako da se odvaja od posude. Testo mora da bude meko. Tako pripremljeno testo pokrijte krpom i ostavite na toplom oko pet sati minimum. Potom ga stavite na pobrašnjenu podlogu i podelite na tri jednaka dela. Svaki malo premesite i oblikujte kugle. Pokrijte ih krpom pa pustite da se odmaraju još oko 1-2 sata.
Kugle potom premažite umućenim žumancetom i pospite smeđim šećerom. Od tri kugle rukama možete da napravite tri valjka i uvijete testo kao pletenicu, a potom pletenicu savijete u krug. Na tri mesta stavite uskršnja jaja, bojena i dekorisana po želji.