najbolja ulja italije

Pizzoccheri alla Valtellinese

Pizzoccheri alla Valtellinese

Ovo tradicionalno jelo koje potiče sa severa Italije, uneće u Vašu kuhinju posebnu čaroliju ukusa i mirisa. Uverite se sami zašto je ovo jedno od omiljenih italijanskih jela:


Potrebno vam je:


•    300 g heljdinog brašna
•    100 g pšeničnog brašna
•    so
•    1 jaje
•    50 ml mleka
•    400 g kelja
•    400 g krompira
•    50 g maslaca
•    1 čen belog luka
•    nekoliko listova žalfije
•    200 g masnijeg sira
•    70 g parmezana
•    biber


Priprema:


Promešajte oba brašna, posolite i na sredinu stavite jaje i malo mleka, pa umesite testo dodajući vode koliko je potrebno da testo bude homogeno i tvrđe. Testo zatim razvucite na debljinu 2-3 milimetra pa režite pravougaone rezance.

Operite kelj, odvojite listove i narežite ih na komade veličine slične rezancima. Ogulite krompir i narežite ga na kockice. Zakuvajte puno slane vode pa prvo stavite krompir, nakon 5 minuta kelj, a nakon 5 minuta i rezance. Kuvajte još desetak minuta i nekoliko puta lagano promešajte.

U međuvremenu stavite u činiju maslac, dodajte beli luk i nekoliko listova žalfije, pa pecite pazeći da maslac ne potamni. Sir narežite na kockice. Procedite testo s povrćem i poslužite u činiji, stavljajući najpre sloj testa s povrćem, nakon toga maslac sa žalfijom pa sir, pa malo bibera i parmezana, pa sve ispočetka u nekoliko slojeva. Pre  nego poslužite, lagano promešajte i ukrasite listovima žalfije. Prema tradiciji pizzoccheri se poslužuju sa svežim korenom rena koji se umače u so posutu po stolnjaku. Njegov oštar ukus odlično se slaže s ovim specijalitetom.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt