najbolja ulja italije

Torrone

Torrone

Ovaj slatki užitak ima dugu i zanimljivu istoriju. Italijani tvrde da je to izvorno njihov recept i da je nastao davne 1441. godine u čast venčanja Biance Marie Visconti i Francescoa Sforza. Ovaj slatkiš, nalik karamel bombonama, pravi je specijalitet tokom zime.

Sastojci:

  • 350 g Azucar Demero smeđeg šećera
  • 450 g meda
  • 1 dl vode
  • 1 kašika glukoze
  • 2 belanaca
  • oko 500 g badema, pistaća, lešnika ili nekih drugih orašastih plodova

 

Priprema:

U šerpicu debljeg dna pomešajte med, smeđi šecer, vodu i glukozu. Kuvajte na laganijoj vatri dok ne dostigne temperaturu od 140 stepeni.

Belanca u velikoj metalnoj posudi umutite sa prstohvatom soli u čvrst sneg. Lagano i neprestano mešajuci ulijte vreo karamel (140 stepeni). Mešajte neprestano dok se karamel ne ohladi, oko 10 minuta, najbolje miskerom.

Kada se smesa malo prohladila dodajte u nju seckane i prethodno malo propečene bademe (ili orašaste plodove po vašem izboru).

Smesu od belanaca veoma brzo sjedinite sa bademima i istresite na pobrašnjeni papir za pečenje. Oblikujte rukama smesu u oblik pravougaonika i ostavite torrone da se suše preko noći.

Narežite ih na kriške i služite. 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt