najbolja ulja italije

Kako da napravite prirodna eterična ulja

Kako da napravite prirodna eterična ulja

Miris lavande, egzotičnog voća, ruzmarina, sveže nane…budi čula, vraća nas u neke lepe trenutke, opušta… Dobra vest je da sami možete napraviti sasvim prirodna eterična ulja, bez ekstrakta, veoma lako, te ugoditi sebi svaki put kada Vam se ukaže prilika. Uz upotrebu eteričnog ulja možete uživati u  čarima aroma terapije, ali osim za masažu, možete ga upotrebiti i kao osveživač prostora ili dodatak toploj penušavoj kupki za opuštanje. Probajte ovih par recepata i zaljubićete se u efekat koji će u Vama probuditi…


Eterično ulje od lavande


Ulje od lavande je najrasprostranjenije i jedno od najčešće korišćenih esencijalnih ulja. Lavandino ulje ima miris koji smiruje, opušta i dovodi do fizičkog i emotivnog balansa. Ovaj prirodni preparat dobija se uglavnom iz cveta biljke kroz proces parne destilacije. Tradicionalno, eterično ulje od lavande koristi  se već vekovima. Ono ima primenu i u izradi parfema. Veoma je bitno u aromaterapiji i mnogi aromatični preparati i kombinacije su napravljene upravo korišćenjem lavandinog ulja.


Potrebno Vam je:


•    200ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
•     šaka svežih ili suvih cvetova lavande (mogu se naći u biljnim apotekama)


Napunite teglicu srednje veličine cvetovima lavande do pola. Naspite ulje u teglu preko cvetova tako da ispunite 2/3 teglice. Promešajte i ostavite polupokriveno dve nedelje na toplom sunčanom mestu. Tokom tog perioda, smesu svakog dana promešajte. Nakon toga, ulje procedite kroz gušću gazu. Pritisnite cvetove da otpuste više lekovitih sastojaka i mirisa. (Ukoliko želite jaču aromu, ostavite cvetove duže u ulju). Ulje uspite u tamnu staklenu flašu i držite na suvom i tamnom mestu.


Osvežavajući sprej od lavande:


Potrebno Vam je:


•    250 ml destilovane vode,
•    par kapi eteričnog ulja lavande
•    par kapi ulja lavande koje smo već pripremili
•    par kapi ulja peperminta
•    malo svežeg ruzmarina
•    sprej boca


Stavite vodu da provri, zatim dodajte eterično ulje i dobro promešajte. Sačekajte da se ohladi, dodajte prethodno pripremljeno ulje lavande I ulje peperminta. Dobro izmiksajte i uspite u sprej bocu u koju ste prethodno dodali ruzmarin. Svoj osvežavajući sprej čuvajte van domašaja sunčevih zraka.


Eterično ulje od pomorandže


Potrebno Vam je:


•    kora od tri sveže oljuštene pomorandže
•    200 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja.


Tri pomorandze pre ljuštenja dobro operite. Zatim, kada ih oljuštite, koru iseckajte na što tanje i sitnije komadiće ili trakice. Tako iseckane komadiće ili trakice, stavite u staklenu teglicu i prelijte sa 200 ml maslinovog ulja. Teglicu zatvorite i ostavite da na tamnom i suvom mestu, na sobnoj temperaturi odstoji tri dana. Nakon tri dana i dalje zatvorenu teglicu izložite 30 minuta delovanju tople vodene pare ili je potopite u ključalu vodu i ostavite u vodi sve dok se voda ne ohladi. Zatim, kada se teglica ohladi, otvorite je i kroz gustu gazu nekoliko puta procedite ulje, sve dok ne postane narandžasto prozirno, bez komadića kore i bez taloga. Proceđeno ulje, sipajte u odgovarajuću bočicu.


Uživajte u omiljenim aromama!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt