najbolja ulja italije

Maslinovo ulje - spas za kosu

Maslinovo ulje - spas za kosu


Već više od 5 000 godina maslinovo ulje se koristi kao eliksir zdravlja. Za većinu nas prva asocijacija na maslinovo ulje je mediteranska kuhinja ili salata, ali ovaj blagotvorni prirodni element može naći široku primenu i u našem kupatilu. Osim što se preporučuje u svakodnevnoj ishrani, podjednako dobro deluje i kao prirodna kozmetika.
Maslinovo ulje je veoma bogato esencijalnim masnim kiselinama koje hidriraju koren kose i kožu glave. Sadrži i antiinflamatorna svojstva koja poboljšavaju zdravlje kože glave i sprečavaju nastanak peruti. Ekstra devičansko maslinovo ulje je bogato visokim sadržajem mono-nezasićenih masnih kiselina i vitamina E, antioksidansa koji su važni za rast kose. Njegovo korišćenje neće izazvati alergijsku reakciju, što ga čini idealnim za osobe za osetljivim tipom kože. Ima antibakterijska svojstva i posebno je pogodno za negu tanke kose.
Bilo da se koristiti kao regenerator, maska ili proizvod za oblikovanje kose, maslinovo ulje ima veoma blagotvorno dejstvo na kosu i kožu glave. Sjajan je omekšivač kose koji olakšava češljanje, poboljšava sjaj i sprečava lomljenje kose.
U nastavku vam predlažemo nekoliko jednostavnih recepata, koje bez muke sami možete pripremiti. Poseban savet je da izaberete ekstra devičansko maslinovo ulje visokog kvaliteta kao osnovu za masku. Ono se od ostalih maslinovih ulja razlikuje jer ima lepši miris, sadrži više antioksidanata i vitamina koji će dati kosi snagu i sjaj.
Maslinovo ulje pomaže kod rešavanja problema sa peruti. Masaža temena glave maslinovim uljem hrani kožu, i pomaže kod perutanja. Jednom nedeljno maslinovo ulje nanesite kao regenerator, umasirajte ga i nakon toga isperite mlakom vodom. Po potrebi, možete ga koristiti i češće.
Za suvu i oštećenu kosu pomešajte jedno jaje i tri velike kašike maslinovog ulja. Rasporedite smesu ravnomerno na krajeve kose i sačekajte 20 minuta da maska odstoji, a kosu zatim operite šamponom.
Ukoliko imate umornu i bezbojnu kosu, maslinovo ulje je idealno rešenje, jer će vratiti vašoj kosi zdravi sjaj. Ako zamenite običan regenerator maslinovim uljem, kosu ćete brzo nahraniti i snabdeti potrebnim nutrijentima i povratiti joj stari sjaj.
Maslinovim uljem je dobro zaštititi kosu pre izlaganja suncu. Premažite kosu uljem, posebno vrhove i dobićete zaštitni sloj od soli i UV zraka.  Maslinovo ulje sadrži prirodan zaštitni faktor koji je dobra zaštita od sunca. U dermatologiji se mogu naći različiti podaci o zaštitnom faktoru – neki tvrde da je UV zaštitni faktor maslinovog ulja 4, dok neki da je čak 20.
Tokom hladnih dana, kosa je sklonija oštećenjima, pucanju i elektricitetu, bilo od padavina, vetra ili nošenja kape. Svi ovi uticaju mogu učiniti da vaša kosa izgleda neuredno. Malo maslinovog ulja za tren oka rešiti i ovaj problem, jer kosi daje težinu, a idealno je za brzi popravak frizure. Takođe, i vaše “neposlušne” lokne možete umiriti na ovaj način.
Da bi ste pojačali prijatan miris, u masku pre nanošenja možete dodati nekoliko grančica ruzmarina ilisušene lavande. Ovi mirisi su idealni za opuštanje.

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt