Italijanska Mimoza torta za Dan žena
Italijanski klasični recept za 8. mart - sunđerasta torta koja podseća na cvet mimozu. Jače polovine, zasucite rukave! Kakva god torta da ispadne, divan je gest koji će nadmašiti njen izgled i usrećiti vaše voljene dame.
Sastojci:
Za kolač:
250 g Azucar Demero smeđeg šećera
8 jaja
150 g brašna
1 vanilin šećer
Za krem:
4 žumanca
180 g Azucar Demero smeđeg šećera
4 kašike brašna
400 ml punomasnog mleka
1 vanilin šećer
250 ml slatke pavlake
Za sirup:
voda
Azucar Demero smeđeg šećera
liker od pomorandže
Priprema:
Pripremite biskvit, koji će služiti i za podlogu i za ukras. Sipajte jaja u posudu sa smeđim šećerom i izmešajte. Dodajte brašno i kesicu vaniln šećera. Sve dobro promešajte.
Posudu za pečenje kolača premažite maslacem i pospite brašnom. Pecite na 180 stepeni pola sata. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Dok se biskvit hladi, pripremite fil. Pomešajte četiri žumanca sa smeđim šećerom. Dodajte brašno i vanilin šećer. Zagrejte mleko i kada gotovo potpuno proključa, sipajte ga malo po malo na pripremljenu smesu, uz mešanje.
Stavite šerpu na šporet i mešajte drvenom kašikom dok se smeša ne zgusne. Sklonite sa vatre i pustite da fil se ohladi. U međuvremenu dodajte slatku pavlaku i pomešajte je sa filom.
Pripremite alkoholni sirup, rastvarajući dve kašike smeđeg šećera i vodu u šerpi, zajedno sa dve kašike likera od pomorandže.
Isecite biskvit vodoravno preko vrha. Polako ispraznite podlogu i čuvajte mrvice koja će služiti za konačnu dekoraciju torte. Zatim kašičicom stavljajte fil u produbljen biskvit. Bazu napunite kremom, ostavljajući malo po strani. Kolač zatvorite poklopcem od sunđera, nakon toga prelijte likerom. Prekrijte tortu ostatkom krema i ukrasite sunđerastim mrvicama. Ostavite tortu u frižideru oko sat vremena pre služenja.