najbolja ulja italije

Italijanska Mimoza torta za Dan žena

Italijanska Mimoza torta za Dan žena

Italijanski klasični recept za 8. mart - sunđerasta torta koja podseća na cvet mimozu. Jače polovine, zasucite rukave! Kakva god torta da ispadne, divan je gest koji će nadmašiti njen izgled i usrećiti vaše voljene dame.

Sastojci:

Za kolač:

250 g Azucar Demero smeđeg šećera

8 jaja

150 g brašna

1 vanilin šećer

Za krem:

4 žumanca

180 g Azucar Demero smeđeg šećera

4 kašike brašna

400 ml punomasnog mleka

1 vanilin šećer

250 ml slatke pavlake

Za sirup:

voda

Azucar Demero smeđeg šećera

liker od pomorandže

Priprema:

Pripremite biskvit, koji će služiti i za podlogu i za ukras. Sipajte jaja u posudu sa smeđim šećerom i izmešajte. Dodajte brašno i kesicu vaniln šećera. Sve dobro promešajte.

Posudu za pečenje kolača premažite maslacem i pospite brašnom. Pecite na 180 stepeni pola sata. Izvadite ga iz rerne i ostavite da se ohladi. Dok se biskvit hladi, pripremite fil. Pomešajte četiri žumanca sa smeđim šećerom. Dodajte brašno i vanilin šećer. Zagrejte mleko i kada gotovo potpuno proključa, sipajte ga malo po malo na pripremljenu smesu, uz mešanje.

Stavite šerpu na šporet i mešajte drvenom kašikom dok se smeša ne zgusne. Sklonite sa vatre i pustite da fil se ohladi. U međuvremenu dodajte slatku pavlaku i pomešajte je sa filom.

Pripremite alkoholni sirup, rastvarajući dve kašike smeđeg šećera i vodu u šerpi, zajedno sa dve kašike likera od pomorandže.

Isecite biskvit vodoravno preko vrha. Polako ispraznite podlogu i čuvajte mrvice koja će služiti za konačnu dekoraciju torte. Zatim kašičicom stavljajte fil u produbljen biskvit. Bazu napunite kremom, ostavljajući malo po strani. Kolač zatvorite poklopcem od sunđera, nakon toga prelijte likerom. Prekrijte tortu ostatkom krema i ukrasite sunđerastim mrvicama. Ostavite tortu u frižideru oko sat vremena pre služenja.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt