najbolja ulja italije

Juneći stek sa povrćem

Juneći stek sa povrćem

Dan je kao stvoren za gurmanski užitak.

Sastojci:

2 juneća steka

1 kašika soka od limuna

2 kašičice majčine dušice

1 paradajz

1 papričica

1 glavica crnog luka

1 čen belog luka

20 g putera

1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

2 kašičice Azucar Demero smeđeg šećera

1 kašika Basso aceto balsamico

2 kašičice bosiljka

sezonsko povrće

so

Priprema:

Dva juneća steka operate, odstranite sav višak mlsnoće i sve žilice. Posolite, stavite u odgovarajuću keramičku posudu, poprskajte kašikom soka od limuna i pospite sa 2 kašičice iseckane majčine dušice. Poklopite i ostavite da odstoji petnaestak minuta.

Meso stavite u podmazanu tepsiju i pecite u jako zagrejanoj rerni sa jedne strane, pa kad porumeni pecite sa druge strane dok ne porumeni, oko desetak minuta.

Za to vreme pripremite sos tako što u šerpici zagrejte kašiku maslinovog ulja i 20 g putera. Dodajte glavicu sitno iseckanog crnog luka i presovan čen belog luka. Malo propržite na srednjoj temperaturi.

Kad crni luk postane staklast dodajte 1 iseckan paradajz i kuvajte 1 minut uz mešanje. Zatim dodajite malu crvenu papriku isečenu na trake, 2 kašičice smeđeg šećera, kašiku crvenog vina ili vinskog sirćeta i 2 kašičice iseckanog bosiljka. Ostavite da provri, smanjite vatru i kuvajte desetak minuta uz povremeno mešanje. Obarite sezonsko povrće ili ga izrendajte na trakice.

Servirajte stek uz sos od povrća, pospite bosiljkom i dodajte bareno ili rezano povrće.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt