najbolja ulja italije

Mimoza rižoto

Mimoza rižoto

Mimoza rižoto je specijalitet koji se u Italiji pravi za proslavu Međunarodnog dana žena, 8. Marta. Naziv je dobio, jer zbog rendanih jaja podseća na cvet mimoze, simbola ovog praznika u Italiji. Evo kako da ga napravite:

Potrebno vam je:

•    1 vlašac
•    500gr špargli
•    ½ šoljice Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja
•    350 gr Riso Gallo Risotti
•    4 tvrdo kuvana jaja
•    1 l bujona od povrća
•    40 gr narendanog parmezana
•    20gr maslaca
•    150 gr mekog sira
•    1 šoljica suvog belog vina
•    Biber

Priprema:

Očistite špargle i stavite ih u lonac kipuće, malo posoljene vode da krčka 5-10 minuta (u zavisnosti od veličine špargli). Ocedite ih, odsecite vrhove i ostavite na stranu, a preostali deo izgnječite dok ne postane zelena i mekana smesa. U međuvremenu u tavi, u pola šoljice Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja dinstajte vlašac. U to dodajte Riso Gallo Risotti, neka se sve zajedno krčka na jačoj vatri, a zatim dodajte vino i pustite da sasvim ispari.

Dodajte u to smesu od špargli. Malo po malo, dodajte bujon u rižu sve dok se sasvim ne skuva. Nekoliko trenutaka pre kraja kuvanja dodajte meki sir, pričekajte da se dobro sjedini s rižom, a zatim sklonite sa vatre i promešajte rižoto sa maslacem i parmezanom dodajući biber po ukusu i so ako želite.

Stavite rižu u posudu za posluživanje i za kraj dekorišite vaš specijalitet krajevima špargli koje ste na početku odvojili i izrendanim kuvanim jajima. Prijatno!


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt