najbolja ulja italije

Pica od heljde sa grilovanim povrćem

Pica od heljde sa grilovanim povrćem

Podelićemo sa vama savršeno rešenje za pravljenje idealne zdrave hrskave kore za picu koja nema u svom sastavu ni brašno, ni jaja, ni kvasac – samo sirova potopljena heljda, sa malo vode, ekstradevičanskog maslinovog ulja i začina.

Sastojci:

Za podlogu:

250g sirove heljde – potopljene preko noći ili nekoliko sati

1/3 šolje vode

1 kašika Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja za testo i još malo za podmazivanje pleha

so i sveže mleveni biber

sveže ili suvo začinsko bilje po želji

1 čen izgnječenog belog luka

Za nadev:

1 patlidžan

2 paprike (crvena i žuta ili zelena)

1 glavica belog luka

pola glavice karfiola

1 glavica crvenog luka

Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje

čili paprika u prahu

so, biber

Mutti pelat

zeleniš (rukola, peršun, korijander)

Priprema:

Zagrejte rernu na 200 stepeni. Naseckajte patlidžan i crveni luk na kolutove, a paprike na trake. Izlomite karfiol na komade. U šoljici pomešajte ekstra devičansko maslinovo ulje, so, biber i čili papriku. Poređajte kolutove patlidžana i paprika na veliki pleh i namažite ekstra devičanskim maslinovim uljem sa začinima. Beli luk očistite, namažite čenove maslinovim uljem, uvijte u foliju i stavite na pleh. Pecite oko 15-20 minuta. Izvadite iz rerne i stavite sa strane.

Dok se povrće peče, napravite testo za podlogu. Dobro isperite potopljenu heljdu. Pomešajte je sa vodom i ekstra devičanskim maslinovim uljem. Dodajte so, biber i ostale začine i izmiksajte masu u blenderu. Zrna heljde dobro omekšaju nakon potapanja, tako da za pravljenje testa može da se koristi i štapni mikser.

Zagrejte rernu na 250 stepeni. Stavite u rernu dva prazna okrugla pleha na 5 minuta. Izvadite plehove iz rerne, stavite po 1-2 kašike ekstradevičanskog maslinovog ulja na svaki pleh i vratite u rernu na još 3 minuta. Izvadite plehove ponovo i brzo sipajte u njih testo, ravnomerno ga raspoređujući kašikom. Pecite 10 minuta, zatim okrenite podloge i pecite još 10 minuta. Izvadite plehove iz rerne i smanjite temperaturu do 200 stepeni.

Stavite kore na veliki pleh ili na papir za pečenje. Premažite ih ispečenim čenovima belog luka. Poređajte patlidžan i paprike tako da pokriju što veću površinu podloge, dodajte pelat. Stavite pice u rernu na 10 minuta. Gotove pice ukrasite svežim začinskim biljem.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt