najbolja ulja italije

Pirinač sa pečurkama i začinskim biljem

Pirinač sa pečurkama i začinskim biljem

Aromatične pečurke, puno začinskog bilja i brusnice čine neodoljivu kombinaciju koju jednostavno morate probati.

Sastojci:

400 g Pronto seckanih šampinjona

1/2 kašičice semenki kima

2 glavice crnog luka

1 zeleni čili, iseckan

2 kašičice paste od đumbira i belog luka

1/4 kašičice mlevene kurkume

1/4 kašičice crvenog čilija u prahu

2 kašičice mlevenog korijandera

1 kašičica svežeg korijandera

1 paradajz, iseckan

1/2 kašičice Mutti pasiranog paradajza

1 prstohvat soli

2 kašike Carapelli ekstra devičanskog ulja

425 g Risso Galo basmati pirinča

3 karanfilića

1 štapić cimeta

3 lovorova lista

1 kocka bujona od povrća

1 kašica putera

Preliv:

2 kašičice suvih brusnica

2 glavice luka

2 kašike Carapelli ekstra devičanskog ulja

Priprema:

Stavite tiganj na srednju vatru i dodajte ekstra devičansko maslinovo ulje. Kad se zagreje, dodajte semenke kima, luk i zeleni čili i dinstajte dok luk ne dobije zlatnu boju. Dodajte pastu od đumbira i belog luka, kurkumu u prahu, crveni čili u prahu i korijander i dinstajte još dva minuta

Potom dodajte sveži paradajz, pasirani paradajz i so. Dinstajte oko 10-15 minuta. Pojačajte vatru i dodajte pečurke. Sklonite posudu sa vatre. Umešajte iseckani korijander i ostavite sa strane.

Za pirinač, napunite duboku posudu sa litar vode. Dodajte karanfilić, cimet i lovorov list i prokuvajte. Pirinač operite, ocedite i ostavite sa strane. Kada voda proključa, dodajte oprani pirinač. Dodajte kocku povrća u lonac. Kuvajte otprilike 12-15 minuta. Kada se skuva, procedite vodu i umešajte komadić putera u pirinač.

Brusnice očistite i potopite u vodu. Stavite posudu na srednju vatru i dodajte kašiku ekstra devičanskog ulja. Osušite brusnice i dodajte ih u tiganj i pržite 2-3 minuta. U posebnom tiganju zagrejte još jednu kašiku ulja i kad se zagreje, pržite luk dok ne omekša.

Prilikom posluživanja deo pirinča prelijte sa sosom od pečuraka i ukrasite brusnicama i lukom.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt