najbolja ulja italije

Rižoto s limunom i piletinom

Rižoto s limunom i piletinom

Evo egzotičnog mediteranskog predloga za ručak - rižoto s limunom i sirom grana padanom, piletinom karameliziranom u medu i soku od limuna.

Sastojci za 4 osobe:

Za rižoto:

350 g Riso Gallo Arborio pirinča

300 g pilećeg filea

3 kašike meda

2 limuna

100 g grana padano sira

50 ml belog vina

4 grančice timijana

Ybarra ekstra devičanskog maslinovog ulja

1 kašika putera

Sol, biber

Za povrćni bujon za rižoto:

1 koren peršuna

1 praziluk

1 crni luk

2 šargerepe

 

Priprema:

Piletinu isecite na sitne komade. Iscedite sok od jednog i po limuna. Drugu polovinu limuna izrežite na tanke kriške.

Bujon pripremite tako što u oko 2 litre vode skuvate šargarepu, koren peršuna, luk i praziluk. Kuvajte pola sata, a onda izvadite povrće.

U međuvremenu, na dve kašike maslinovog ulja kratko popržite pirinač i dodajte bujon i 50 ml belog vina. Bujon dodajte u količini dovoljnoj da prekrije pirinač i povremeno mešajte. Dodajte so po želji. Bujon dodajte nekoliko puta dok pirinač ne bude kuvan skoro al dente. Dok se pirinač kuva, ne pokrivajte ga poklopcem.

U međuvremenu zagrejte na jakoj vatri 5-6 kašika ekstra devičanskog maslinovog ulja, dovoljno da pokrije dno posude. Dodajte komadiće piletine. Dodajte listiće timijana i sok od pola limuna i kriške limuna. Sve dobro promešajte. Odmah nakon toga dodajte piletini uz neprestano mešanje tri kašike meda. Mešajte dok se piletina ne karamelizuje, oko tri četiri minuta.

Skinite s vatre i dodajte pirinač. Dobro promešajte i nakon dva minuta dodajte puter i narendani sir grana padano.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt