najbolja ulja italije

Schiacciata all'olio

Schiacciata all'olio

Sveže pečeni, hrskavi hleb je uvek ukusna varijanta, bilo da ga kombinujete uz omiljeni namaz, ili samostalno. Kada probate toskanski Schiacciata all'olio, definitivno ćete se teško zaustaviti samo na jednom komadu… Ukoliko niste u Toskani, gde se ovaj hleb prodaje na svakom koraku kao grickalica dok šetate ulicama Firence ili Pizze, donosimo vam recept da ga sami napravite i uživate u njegovom ukusu. Iako deluje jednostavno, kao i u svim italijanskim receptima, ključni su kvalitetni sastojci, pa se potrudite da baš takve i koristite.

SASTOJCI:

•    250 ml tople vode 
•    25 gr suvog kvasca 
•    450 gr brašna 
•    1 ½ kašičica soli
•    70 ml Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja, plus јоš malo za polivanje (poruči OVDE)
•    Krupna morska so
•    Malo ruzmarina

Priprema:

U maloj činiji otopite kvasac u toploj vodi. Neka odstoji 5 minuta, dok počne da reaguje.

U velikoj činiji pomešajte brašno, so, Carapelli maslinovo ulje i otopljeni kvasac. Mesiti dok ne postane glatko, oko 10 minuta. Sipajte testo u nauljenu činiju, poklopite i ostavite da odstoji na toplom mestu oko 1 do 1 ½ sata.

Pospite uljem širok pleh za pečenje i rasporedite testo prstima po celoj tavi. Prstima, napravite udubljenja na površini, a zatim pospite maslinovim uljem po vrhu, a onda pospite morskom solju i ruzmarinom. Neka odstoji tako oko 30 minuta, dok se rerna jako ne zagreje. Rernu uključite na 220 °C. 

Pecite 20 minuta i polijte sa malo maslinovog ulja kada izvadite iz rerne. 

Buon appetito!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt