najbolja ulja italije

Tart sa Mutti čeri paradajzom

Tart sa Mutti čeri paradajzom

Ukusni tart sa čeri paradajzom i karamelizovanim lukom, sjajno idu uz ove prve prolećne dane.

Sastojci:

600 g Mutti čeri paradajza

Carapelli ulje od koštica grožđa

so

sveži mleveni biber

prstohvat Azucar Demero smeđeg šećera

Za testo:

200 g belog brašna

100 g putera

prstohvat soli

50 g rendanog gauda sira

3 kašike hladne vode

Za karamelizovani luk:

Ybarra ekstra devičansko maslinovo ulje

4 crvena luka, sitno iseckana

2 kašike Azucar Demero smeđeg šećera

1-2 kašike Basso balzamiko sirćeta

Za fil:

150 ml mleka

150 ml neutralne pavlake

2 jajeta

100 g rendanog gauda sira

sveži bosiljak

so

sveži mleveni biber

Priprema:

Zagrejte rernu na 180°C. Stavite na pleh čeri paradajz, prelijte maslinovim uljem, dodajte so i biber. Pecite oko 90 minuta dok paradajz ne dobije smeđu boju. Pospite smeđim šećerom, smanjite temperaturu na 160°C i vratite u rernu na još nekoliko minuta.

Mikserom umutite brašno, maslac i so. Dodajte gaudu i mutite još neko vreme. Dodajte hladnu vodu i mutite slabije sve dok ne dobijete ujednačenu masu. Zamesite testo, a potom ga poravnajte oklagijom dok ne dobijete oblik diska. Prekrijte celofanom i ostavite da odstoji u frižideru oko pola sata. Kada se testo ohladi, izravnajte ga još malo oklagijom dok ne dobijete veličinu svog okruglog pleha u koji ste postavili papir za pečenje. Utisnite testo uz gornje ivice pleha, uklonite višak i ubacite u rernu na 30 minuta (180-200°C). Izvadite tart iz rerne.

U veliki tiganj ubacite seckani luk začinjen prstohvatom soli. Dinstajte na tihoj vatri između 15 i 20 minuta, vodeći računa da ne zagori. Kada luk omekša i dobije zlatnobraon boju, dodajte šećer i balzamiko sirće. Dinstajte luk još desetak minuta, uz povremeno mešanje, sve dok u potpunosti ne postane karamelizovan.

U velikoj činiji mikserom umutite mleko, neutralnu pavlaku, jaja, gaudu, mirođiju, biber i so.

Premažite pečeno testo karamelizovanim lukom, zatim prelijte belim filom, i na kraju poređajte pečeni paradajz. Posolite, pobiberite i pecite još 25-30 minuta dok tart ne dobije zlatnu boju. Izvadite tart iz rerne da se ohladi, a potom ga dekorišite svežim bosiljkom.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt