Teleći medaljoni u tamnom sosu
Slatko-ljuta kombinacija smeđeg šećera i ljute paprike oplemeniće ovaj specijalitet od teletine i za tren oka popraviti vaše raspoloženje.
Sastojci:
9 komada telećih medaljona
2 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
3 komada šargarepe
1 crni luk
1 koren celera
2 čena belog luka
2 dl crvenog vina
2 dl goveđeg bujona
1 kašičica ljute paprike
1 kašika Azucar Demero smeđeg šećera
Priprema:
Rernu zagrejte na 150 stepeni. U tiganju na ekstra devičanskom maslinovom ulju ispržite medaljone sa obe strane, potom ih posolite i pobiberite. Izvadite medaljone iz tiganja i ostavite ih sa strane da se ohlade.
U ulju u kojem se pržilo meso izdinstajte sitno iseckani crni i beli luk, dodajte šargarepu i celer, isečene na sitne kockice i ljutu papriku. Sve dobro promešajte i pržite na umerenoj temperaturi oko deset minuta.
Kad povrće omekša, vratite meso u tiganj, sipajte crno vino, smeđi šećer i goveđi bujon, promešajte i poklopite, sačekajte da provri, pa smanjite temperaturu i dinstajte oko 20 minuta.
Meso i nadev sipajte u tanjir i prekrijte folijom, da odstoji dva-tri sata kako bi meso omekšalo i bilo ukusnije. Servirajte odmah uz kuvano povrće ili pire krompir.