najbolja ulja italije

Vegetarijanske lazanje

Vegetarijanske lazanje

Pravi letnji lagani recept, uz obilje tikvica i plavog patlidžana.

Sastojci:

300 g lazanja

600 g patlidžana

300 g tikvica

300 g Mutti pelata

3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja

300 g mocarele

1 kašika mešavine italijanskog začina

So po ukusu

Za bešamel sos:

1,2-1,5 l mleka

100 g pšeničnog brašna

100 g maslaca

50 g parmezana

So

Biber i muskatni oraščić po želji

Priprema:

Patlidžane operite, narežite na uzdužne šnite srednje debljine, malo posolite i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru.

Tikvice takođe isecite na šnite.  U tiganju na malo ekstra devičanskog maslinovog ulja propržite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.

Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i postupno dolivajte mleko uz stalno mešanje. Malo posolite, pobiberite, dodajte narendanimuskatni oraščić i italijanski začin pa kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan.

Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite deolazanja pa deo pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite začinima. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na listiće, a zatim zalijte s malo bešamela.

Drugi sloj započnite lazanjama, po njima rasporedite patlidžane i tikvice pa pelat. Pospite začinima i stavite mocarelu, pa prelijte bešamelom.

Treći red započnite opet lazanjama, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i narezanu mocarelu. Završite lazanjama i bešamelom. Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt