Vegetarijanske lazanje
Pravi letnji lagani recept, uz obilje tikvica i plavog patlidžana.
Sastojci:
300 g lazanja
600 g patlidžana
300 g tikvica
300 g Mutti pelata
3 kašike Carapelli ekstra devičanskog maslinovog ulja
300 g mocarele
1 kašika mešavine italijanskog začina
So po ukusu
Za bešamel sos:
1,2-1,5 l mleka
100 g pšeničnog brašna
100 g maslaca
50 g parmezana
So
Biber i muskatni oraščić po želji
Priprema:
Patlidžane operite, narežite na uzdužne šnite srednje debljine, malo posolite i ostavite da odstoje oko 15 minuta. Zatim ih osušite na upijajućem papiru.
Tikvice takođe isecite na šnite. U tiganju na malo ekstra devičanskog maslinovog ulja propržite patlidžane i tikvice pa ih ohladite.
Za bešamel na maslacu kratko propržite brašno i postupno dolivajte mleko uz stalno mešanje. Malo posolite, pobiberite, dodajte narendanimuskatni oraščić i italijanski začin pa kuvajte na laganoj vatri oko 10 minuta. Na kraju dodajte parmezan.
Na dno vatrostalne posude stavite malo bešamela. Po bešamelu rasporedite deolazanja pa deo pripremljenih patlidžana i tikvica pa ih malo pospite začinima. Po njima rasporedite mocarelu narezanu na listiće, a zatim zalijte s malo bešamela.
Drugi sloj započnite lazanjama, po njima rasporedite patlidžane i tikvice pa pelat. Pospite začinima i stavite mocarelu, pa prelijte bešamelom.
Treći red započnite opet lazanjama, a zatim stavite na njih preostale patlidžane s tikvicama i narezanu mocarelu. Završite lazanjama i bešamelom. Pecite u rerni na 200°C oko 30 minuta.