najbolja ulja italije

Castagnaccio (toskanski kesten kolač)

Castagnaccio (toskanski kesten kolač)

Ovaj jednostavan tradicionalni toskanski kolač sa bezglutenskim  brašnom od kestena, sušenim voćem i orašastim plodovima, bez jaja čini ga pogodnim i za vegane, a ujedno, vrlo ukusnim!

Potrebno je:
•    250g brašna od kestena
•    Carapelli ekstra devičansko maslinovo ulje
•    350 ml filtrirane vode
•    prstohvat soli
•    40g suvog grožđa
•    25g orašastih plodova (oraha, badema)
•    svež ruzmarin


Priprema:


Unapred zagrejte rernu na 180 stepeni.
Prosijte brašno u veliku činiju kako ne bi bilo grudvica, a zatim ulijte u njega hladnu vodu. Malo po malo mešajte dok se smesa ne oblikuje u neku vrstu tečnijeg testa. Umešajte 2 kašike Carapelli maslinovog ulja. Ostavite da odstoji 30 minuta.
U međuvremenu potopite suvo grožđe u toplu vodu oko 20 minuta, kako bi se pojačala slast i kako bi nabubrilo.
Nakon 30 minuta, dodajte pola seckanih oraha u testo, zajedno sa oceđenim suvim grožđem.
Podmažite veliku plitku činiju za pečenje sa pola kašike Carapelli maslinovog ulja.
Ulijte testo (trebalo bi biti oko 1 cm visoko u činiji) i pospite preostalim orasima, a potom i svežim ruzmarinom. Pospite kašiku Carapelli maslinovog ulja preko svega.
Pecite u gornjem delu rerne 40 minuta. Tokom pečenja, kolač će ispucati po površini, ali ne brinite, upravo tako izgleda originalni toskanski Castagnaccio. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt