Južnotirolske kocke sa lešnikom
Ukoliko vas zanima čime se Italijani tradicionalno slade tokom božićnih praznika, donosimo vam recept za ukusne kocke od lešnika.
Recept za 6 osoba
Vreme pripreme: 45 minuta
Sastojci:
- 150 g brašna
- ½ kašičice praška za pecivo
- 65 g putera
- 165 g Azucar Demerara smeđeg šećera
- 1 jaje
- 1 kašičica rendane kore limuna
- prstohvat soli
- 100 g putera
- 10 g Demerara smeđeg šećera sa vanilom
- 2 kašike vode
- 100 g lešnika, iseckanog
- malo džema od kajsija
- 100 g Schogetten tamne čokolade za umakanje kocki
Priprema:
Preko pleha položite papir za pečenje.
Za pripremu testa pospšite brašno na radnu površimu i pomešajte ga s praškom za pecivo. Potom dodati 50 g putera, jaja, 65 g smeđeg šećera, rendanu koru limuna i so, i od svih sastojaka umesite meko testo. Testo ostavite u frižideru da se prohladi oko sat vremena.
Nakon toga na radnoj površini posutoj brašnom stanjite testo u pravougaoni oblik debljine oko 5 mm. Stavite testo na pleh i preamežite ga džemom od kajsija.
Za preliv lagano zagrejte ostatak putera, 100 g smeđeg šećera, kao i smeđeg šećera sa vanilom i vodu. Dodati iseckane lešnike u tu smesu i ostavite sa strane da se malo prohladi. Nadev ravnomerno prelijte preko testa i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Ostavite da se prohladi i secite na male kocke.
Prohlađene kocke jednim vrhom umočite u otopljenu čokoladu i položite na papir za pečenje da se prosuše.