Kremasti pirinčani puding sa prelivom od borovnica
Kada se zaželite slatkih ukusa iz domaće radinosti, sve što je potrebno je malo volje i par sastojaka koje sigurno imate u svojoj kuhinji. Užitak je zagarantovan. Napravite ovaj sasvim drugačiji puding i uživajte u kremastom popodnevnom desertu.
Potrebno vam je za puding:
- ¾ šolje italijanskog Riso Gallo Arborio pirinča
- 2 šolje mleka
- 1/3 šolje šećera
- ¼ kašičice soli
- 1 jaje umućeno
- 2/3 šolje suvog grožđa (po želji)
- 1 kašika putera
- ½ kašičice ekstrakta vanile
Potrebno vam je za preliv:
- 200 g borovnica (mogu i zamrznute)
- 30 g šećera
- ceđeni sok pola limuna
Način pripreme pudinga:
Skuvajte Riso Gallo Arborio prema uputstvu na pakovanju. Kad se skuva, u drugoj šerpi pomešajte kuvani pirinač, 1 ½ šolje mleka, šećer i so. Kuvajte 15 do 20 minuta dok ne postane kremasto. Dodajte ostatak mleka, jaje i suvo grožđe, pa kuvajte još 2 minuta konstatno mešajući. Sklonite s vatre pa umešajte puter i vanilu.
Način pripreme preliva:
U posudi pomešajte sve sastojke i stavite da se kuvaju na laganoj vatri sve dok se šećer ne otopi i borovnice ne otpuste sok. Zatim pojačajte vatru da borovnice počnu krčkati, te kuvajte 10-15 minuta dok tečnost ne ispari (tj. dok ne dobijete strukturu džema). Dekorišite u kombinaciji sa pudingom prema želji (najbolje u providnim posudama). Prijatno!