najbolja ulja italije

Panforte di Siena

Panforte di Siena

Panforte je kolač italijanskog porekla, a u bukvalnom prevodu znači tvrdi, jaki, aromatični (forte) hleb (pane). Tradicionalno se sprema za Božić i novogodišnje praznike. Iako je Panforte poreklom iz Siene, priprema ga se u mnogim regijama Italije a sastojci naravno variraju. Kolač je veoma specifičan, sastojci su karamel na bazi šećera i meda, jezgrasto i suvo voće, sasvim malo brašna i začini. Čokolada može da ide, ali i ne mora dok parčići panforte desetra treba da budu tanki.

Potrebno je:

•    150 g Azucar Demero smeđeg šećera,
•    80 g brašna,
•    150 g meda,
•    200 g suvih smokava,
•    100 g pečenih lešnika,
•    125 g blanširanih badema,
•    100 g Schogetten crne čokolade,
•    rendana kora pomorandže,
•    prah šećer za posipanje,
•    po prstohvat đumbira, muskatnog oraščića i cimeta,
•    posni margarin.

Priprema:

Pleh obložite masnim papirom i premažite margarinom. U posudu sipajte brašno, dodajte začine, cele lešnike i bademe, usitnjenu čokoladu, rendanu koru pomorandže, seckane smokve i dobro izmešajte. Na umerenoj temperaturi otopite med i šećer, kuvajte pet minuta, bez mešanja. Karamel prelijte preko pripremljene smese, brzo promešajte, sipajte u pleh, poravnajte nauljenom kašikom i pecite u rerni na 150 stepeni oko 30 minuta. Kolač ohladite, pospite šećerom u prahu, umotajte u plastičnu foliju i ohladite u frižideru. Prijatno!

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt