najbolja ulja italije

Carstvo ukusa - Parma

Carstvo ukusa - Parma

Emilija - Romanja možda nije poznata kao Toskana ili Venecija - ali kada je reč o kulinarskom blagu, ona se izdvaja od ostatka zemlje. 

Ako volite italijansku hranu i vino, definitivno treba da posetite Parmu, u severnom regionu Emilija-Romanja, na sledećem putovanju u Italiju! Područje Parme, poznato i kao "dolina hrane", je dom za neke od najpoznatijih italijanskih prehrambenih proizvoda, uključujući Prosciutto di Parma, Mutti pomodoro, Culatello di Zibello, kao i druge poslastice, kao što su Spalla Cotta di San Secondo i Borgotaro gljiva. Ovaj grad je specijalizovan za vrhunsku hranu koja se poštuje i konzumira na nacionalnom nivou, a o kojoj sa velikim oduševljenjem govore svi koji ovaj grad posete. Područje Parme ima najveći broj sertifikovanih prehrambenih proizvoda - prestižne DOP i IGP oznake, koje garantuju i zaštiti kvaliteta proizvoda. 

Zanatlije  hrane su ovde veoma ponosne na svoj rad i prenose svoje veštine sa jedne generacije na drugu. Mnoge firme su prava domaćinska bogatstva, a najbolji primer za to je kompanija Mutti sa tradicijom od 1899, brend broj 1 u Italiji kada je reč o proizvodima od paradajza (bez kojih se ne može zamisliti italijanska kuhinja).

Mutti proizvodi sastoje se samo od svežeg italijanskog paradajza, jake crvene boje, sazrelog na sunčanim njivama u blizini same kompanije. Njive na kojima raste paradajz ne đubre se, niti posipaju hebricidima, već se ovo voće uzgaja sasvim u skladu sa prirodom. Na taj način paradajz koji se koristi za Mutti proizvode dolazi najsvežiji i najkvalitetniji, bez zelenih delova, bez gubitka ukusa i mirisa. U pakovanju svakog Mutti proizvoda nalazi se SAMO PARADAJZ, ili kako bi to Italijani rekli SOLO POMODORO, što ustvari znači, paradajz 99,5 % i malo soli 0,5 %, bez ikakvih dodataka i konzervansa, aditiva, glutena i veštačkih boja. Tome je doprinela najsavremenija tehnologija pripreme hladnim postupkom koji čuva boju i ukus  paradajza i koju ima samo Mutti! Ove proizvode koji su prava ekskluziva možete kupiti i na našem tržištu (pogledajte OVDE).

Prosciutto di Parma je "remek delo umetnosti mesnih prerađevina"! Prosciutto di Parma je potpuno prirodna hrana;. Savršen kao predjelo, Prosciutto di Parma takođe može da bude obrok za sebe… Ako volite proizvode od mesa, ne zaboravite da probate i Culatello di-Zibello. Samo osam gradova ovde može da proizvede Culatello: dobar Culatello će ostaviti svoj ukus u ustima najmanje pola sata. Spalla Cotta di San Secondo je delikates cenjen još od strane Rimljana, i miljenik proslavljenog kompozitora Đuzepea Verdija. Spalla Cotta di San Secondo se obično služi toplo, iseckan gusto, i uz topli hleb, kačamak, ili, još bolje, lokalno prženo testo. 

Ako ste ljubitelj testenina, Parma je takođe pravo mesto za vas, jer se ovde najbolje sveže, domaće testenine mogu naći na svakom koraku! Shvatićete šta su prava domaća remek-dela kada ovde probate tortelli, anolini i taljatele. 

Fungo-di-Borgotaro je gljiva koja raste po Borgotaro i kotlinama. Njegova izuzetna mekoća i delikatan, sladak ukus koji ih izdvaja od drugih gljiva, smatra se superiornom u odnosu na druge vrganje zbog organoleptičkih, mirisnih i aromatičnih kvaliteta. Njena upotreba u kuhinji je raznolika: može se jede sirova, na roštilju, dinstana, pečena, sveža ili sušena; može se koristiti za rižoto i testenine, dodaje kao preliv za picu, ili u pratnji sa mesom ili povrćem. 

Tartufo Nero di Fragno su crni tartufi, koji se smatraju najukusnijima! Rastu 10 do 12 metara pod zemljom, u dolinama Parme, na krečnjačkim tlu. Prikupljaju se od kraja septembra tokom cele zime, uz obaveznu pomoć obučenih pasa (pročitajte više o ovom zanimljivom sportu OVDE). Može se čuvati mesecima i prati i unapređuje mnoge recepte, od predjela do jela od mesa ili rižoto. 

Kao i sve italijanske regije, Emilija ima i ponosnu tradiciju vina, proizvedenih u prekrasnim zelenim brdima koja okružuju Parmu. 

Zato kada budete poželeli da osetite ukuse Parme u svom domu, poručite omiljeni Muttiproizvod OVDE i prepustite se gastronomskom užitku…

 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt