najbolja ulja italije

Božićni običaji u Južnom Tirolu

Božićni običaji u Južnom Tirolu

Tokom Adventa, perioda koji traje četiri nedelje, stanovnici Južnog Tirola pripremaju se za najradosniji praznik Božić. Reč „advent“ potiče iz latinskog jezika i znači „dolazak“ i među hrišćanima simbolizuje isčekivanje rođenja Isusa Hrista i približavanje Božića.

Jedan od najstarijih i najlepših simbola tog perioda je venac od zimzelenih grana, na kojem se pale četiri sveće, svake nedelje po jedna, kako bi do Božića bile upaljene sve. Tada stanovnici Južnog Tirola, koji neguju duh tradicije, pevaju božićne pesme ili čitaju božićne priče.

Veoma zanimljiv običaj, kojem se mališani posebno raduju je darivanje kalendara sa 24 prozorčića. Tada deca, od 1. do 24. decembra, svakog dana mogu da otvore po jedan i pojedu slatkiš koji se krije iza njega ili pronađu poklončić. Nedelju dana pre Božića deca idu od kuće do kuće, obučeni kao pastiri i pevaju božićne pesme, a bivaju nagrađeni poklonima.

Pravo slavlje počinje postom, dan pre Božića, i tada na trpezi svakog stanovnika Južnog Tirola dominiraju panettone – slatki hleb prošaran kandiranim voćem, hrskave korice. Recept za ukusne panettone možete pronaći ovde.

Tamjan se u južnotirolskim kućama pali na Badnje veče, novogodišnju noć i 6. januara. U ovim trima mirisnim noćima članovi porodice nose tiganj pun žara, nad kojim je tamjan posut, oko kuće i okućnice, moleći za blagoslov. Prvih dana nove godine, Sternsinger idu od kuće do kuće i pevaju. To su najčešče mladi obučeni u Tri midraca, koji prema božićnoj priči, dolaze sa Orijenta noseći darove. Sa osveštanom kredom oni ispisuju godinu i inicijale C+M+B koji predstavljaju Christus mansionem benedicati i znače Hriste, blagoslovi taj dom.

Italijani, a posebno stanovnici Južnog Tirola jako su ponosni na svoju tradiciju, kulturu i duhovnost i svakom prazniku pridaju veliki značaj. Po mišljenju mnogih, upravo za vreme novogodišnjih božićnih praznika, ova italijanska regija zasija svojim punim sjajem. 


logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt