Pozdrav iz Toskane
Ovo su toskanska ostrva iz snova
23.11.2015.Lokalna, toskanska legenda kaže da, kada se Venera uzdigla iz morskih talasa, sedam dragih kamena palo je iz njene tijare, stvarajući sedam otoka toskanske obale. Ukoliko ste u prilici da posetite ostrva toskanskog arhipelaga, biće vam jasno zašto ih zovu toskasnkim draguljima. Ostrva Elba, Giglio, Capraia, Montecristo, Gorgone, Pianose i Giannutri okruženi su kristalno čistim morem i prebogati izvrsnim turističkim atrakcijama, bujnom vegetacijom i životinjskim svetom. Svi koji...
OpširnijeMali Jerusalim u Toskani: Pitigliano, prizor koji oduzima dah
16.11.2015.Putanja za putanjom kroz Toskanu, pod dugim senama borova, daleko od bučnih ulica, iznenada se pogled pruža na Pitigliano - grad tako besramno izložen od jednog kraja žute litice do drugog, zapanjujuće nestvaran i prelep bez filtera i bez objektiva... Pitigliano se nalazi na pola puta između Firence i Rima, smešten na vrhu vulkanskog grebena, a takva pozicija mu daje nadrealni šarm. Ima drevnu prošlost, sa stogodišnjim promenama civilizacija i...
OpširnijeAcquacotta, čuvena Maremma čorba iz Toskane
14.11.2015.Maremma, obalsko područje Toskane, koje se proteže od Livorna na granici Toskane i Lazia, poznata je po vrsnom mesu, prelepoj plaži i Acquacotta jelu, u bukvalnom prevodu kuvanoj vodi. Jelo se u prošlosti obično služilo pastirima u polju. Kao što je inače slučaj sa regionalnim jelima u Italiji, i ovaj specijalitet se sprema u različitim verzijama. Evo jednog originalnog recepta: Potrebno je: • 5 kašika Carapelli ekstra devičanskog...
OpširnijeKuhinja Siene: prirodno, jednostavno i preukusno!
12.11.2015.Kuhinja Siene je jednostavna, a ipak se razlikuje po izvrsnosti svojih sastojaka. Meso, povrće i bilje sa ovog područja je vrhunskog kvaliteta, a većina specijaliteta koji se ovde pripremaju je nezamisliva bez ekstradevičanskog maslinovog ulja (koje je u ovom području možda najkvalitetnije na svetu). Hrastove šume oko Siene su dom posebne sorte svinja i goveda, čije meso važi za najukusnije. Ove sorte su, verovatno, nastale tokom Umbrije i etrurskih putovanja po...
OpširnijeToskanski Ravioli Nudi
10.11.2015.Ravioli Nudi, ili u slobodnom prevodu goli ravioli, je toskansko jelo posebno poznato u pokrajinama Siena i Grosseto. Nudi ili gnudi, kako kažu u Toskani, su deo ruralne tradicije hrane Toskane, domaće jelo, lako ga je napraviti i vrlo je ukusno. Svaka porodica ima svoj recept koji prenosi s kolena na koleno. Evo jednog odličnog recepta: Potrebno je: • 2 kašike Carapelli maslinovog ulja • 2 crna luka, iseckana • ...
OpširnijeŠik i otmena oaza u Toskani: Fotre dei Marni
09.11.2015.Lepota, šarm i stil su sinonimi koji su, širom sveta, najčešće povezani sa Italijom. Gradovi i sela, predivni pejzaži, umetnička dela, kreativnost, domaća jela, kultura... sve su to reprezentativni elementi koje svet prepoznaje kao delove koji, od severa do juga poluotoka Italije, čine mozaik italijanske lepote. Neiscrpna inspiracija pisaca i pesnika je predivna Toskana, koju mnogi prepoznaju kao bajkovito područje Italije. Ipak, ova regija poseduje ne samo...
OpširnijeCavallucci, tipični toskanski kolačići
07.11.2015.Ovi toskanski kolačići nisu preterano lepi, niti šareni i vizuelno primamljivi... oni su nepravilnog oblika i posuti brašnom. Ipak, tako rustični i skromni naizgled, neverovatno su slatki i ukusni, puni finih sastojaka i začina. Potrebno je: • 650 g brašna • 350 g Azucar Demero smeđeg šećera • Malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja • 200 g oraha...
OpširnijeKako da postignete toplinu toskanskog doma
05.11.2015.Osim ako ne živite u Toskani, ili imate prijatelje ili rođake koji žive tamo, retko ćete biti u prilici da vidite autentične toskanske enterijere. Međutim, dobra vest je da čak iako vaš dom nema toskanske elemente dizajna, i dalje možete stvoriti autentičnu toskansku atmosferu, izgled i osećaj. Mnogi od toskanskih domova deluju veoma inspirativno, rustično i romanti čno, što svakom domu daje svež izgled. Tajna 1: Držite se jednostavnosti, i prirodnih...
OpširnijeToskanska cacciatore piletina
03.11.2015.Piletina cacciatore je klasično toskansko jelo, koje se drugačije naziva i lovački gulaš. Spada u kategoriju „jela za hladne dane“ i vrlo je ukusno. Probajte! Sastojci: • 1 pile • 400 g. Mutti pasate • 1 glavica crnog luka • 2 šargarepe • 2 stabljike celera • 1 čen belog luka • 1 čaša belog...
OpširnijeDivlja lepota toskanskih termalnih izvora: uživajte kao rimske lepotice
02.11.2015.Zamislite vruću vodu, prepunu pare, koja teče preko stena sa kojih možete videti samo prirodu, polja, čemprese i šume... Toskana je bogata prirodnim izvorima vruće vode koja izvire iz zemlje ispunjena mineralima. Ovi izvori su korišćeni kao lečilišta još od vremena Rimljana, koji su verovali da sumporna voda dolazi iz Hada, podzemnog sveta. Danas je većina tih vrućih vrela vlasništvo spa hotela i medicinskih centara, ali još lepša i...
Opširnije