najbolja ulja italije

Pozdrav iz Toskane

  • Ovo su toskanska ostrva iz snova

    Ovo su toskanska ostrva iz snova

    23.11.2015.

    Lokalna, toskanska legenda kaže da, kada se Venera uzdigla iz morskih talasa, sedam dragih kamena palo je iz njene tijare, stvarajući sedam otoka toskanske obale. Ukoliko ste u prilici da posetite ostrva toskanskog arhipelaga, biće vam jasno zašto ih zovu toskasnkim draguljima. Ostrva Elba, Giglio, Capraia, Montecristo, Gorgone, Pianose i Giannutri okruženi su kristalno čistim morem i prebogati izvrsnim turističkim atrakcijama, bujnom vegetacijom i životinjskim svetom. Svi koji...

    Opširnije
  • Mali Jerusalim u Toskani: Pitigliano, prizor koji oduzima dah

    Mali Jerusalim u Toskani: Pitigliano, prizor koji oduzima dah

    16.11.2015.

    Putanja za putanjom kroz Toskanu, pod dugim senama borova, daleko od bučnih ulica, iznenada se pogled pruža na Pitigliano - grad tako besramno izložen od jednog kraja žute litice do drugog, zapanjujuće nestvaran i prelep bez filtera i bez objektiva... Pitigliano se nalazi na pola puta između Firence i Rima, smešten na vrhu vulkanskog  grebena, a takva pozicija mu daje nadrealni šarm. Ima drevnu prošlost,  sa stogodišnjim promenama civilizacija i...

    Opširnije
  • Acquacotta, čuvena Maremma čorba iz Toskane

    Acquacotta, čuvena Maremma čorba iz Toskane

    14.11.2015.

    Maremma, obalsko područje Toskane, koje se proteže od Livorna na granici Toskane i Lazia, poznata je po vrsnom mesu, prelepoj plaži i Acquacotta jelu, u bukvalnom prevodu kuvanoj vodi. Jelo se u prošlosti obično služilo pastirima u polju. Kao što je inače slučaj sa regionalnim jelima u Italiji, i ovaj specijalitet se sprema u različitim verzijama. Evo jednog originalnog recepta: Potrebno je: •    5 kašika Carapelli ekstra devičanskog...

    Opširnije
  • Kuhinja Siene: prirodno, jednostavno i preukusno!

    Kuhinja Siene: prirodno, jednostavno i preukusno!

    12.11.2015.

    Kuhinja Siene je jednostavna, a ipak se razlikuje po izvrsnosti svojih sastojaka. Meso, povrće i bilje sa ovog područja je vrhunskog kvaliteta, a većina specijaliteta koji se ovde pripremaju je nezamisliva bez ekstradevičanskog maslinovog ulja (koje je u ovom području možda najkvalitetnije na svetu). Hrastove šume oko Siene su dom posebne sorte svinja i goveda, čije meso važi za najukusnije. Ove sorte su, verovatno, nastale tokom Umbrije i etrurskih putovanja po...

    Opširnije
  • Toskanski Ravioli Nudi

    Toskanski Ravioli Nudi

    10.11.2015.

    Ravioli Nudi, ili u slobodnom prevodu goli ravioli, je toskansko jelo posebno poznato u pokrajinama Siena i Grosseto. Nudi ili gnudi, kako kažu u Toskani, su deo ruralne tradicije hrane Toskane, domaće jelo, lako ga je napraviti i vrlo je ukusno. Svaka porodica ima svoj recept koji prenosi s kolena na koleno. Evo jednog odličnog recepta: Potrebno je: •    2 kašike Carapelli maslinovog ulja •    2 crna luka, iseckana •    ...

    Opširnije
  • Šik i otmena oaza u Toskani: Fotre dei Marni

    Šik i otmena oaza u Toskani: Fotre dei Marni

    09.11.2015.

    Lepota, šarm i stil su sinonimi koji su, širom sveta, najčešće povezani sa Italijom. Gradovi i sela, predivni pejzaži, umetnička dela, kreativnost, domaća jela, kultura... sve su to reprezentativni elementi koje svet prepoznaje kao delove koji, od severa do juga poluotoka Italije, čine mozaik italijanske lepote. Neiscrpna inspiracija pisaca i pesnika je predivna Toskana, koju mnogi prepoznaju kao bajkovito područje Italije. Ipak, ova regija poseduje ne samo...

    Opširnije
  • Cavallucci, tipični toskanski kolačići

    Cavallucci, tipični toskanski kolačići

    07.11.2015.

    Ovi toskanski kolačići nisu preterano lepi, niti šareni i vizuelno primamljivi... oni su nepravilnog oblika i posuti brašnom. Ipak, tako rustični i skromni naizgled, neverovatno su slatki i ukusni, puni finih sastojaka i začina. Potrebno je: •    650 g brašna •    350 g Azucar Demero smeđeg šećera •    Malo Carapelli ekstradevičanskog maslinovog ulja •    200 g oraha...

    Opširnije
  • Kako da postignete toplinu toskanskog doma

    Kako da postignete toplinu toskanskog doma

    05.11.2015.

    Osim ako ne živite u Toskani, ili imate prijatelje ili rođake koji žive tamo, retko ćete biti u prilici da vidite autentične toskanske enterijere. Međutim, dobra vest je da čak iako vaš dom nema toskanske elemente dizajna, i dalje možete stvoriti autentičnu toskansku atmosferu, izgled i osećaj. Mnogi od toskanskih domova deluju veoma inspirativno, rustično i romanti čno, što svakom domu daje svež izgled.     Tajna 1: Držite se jednostavnosti, i prirodnih...

    Opširnije
  • Toskanska cacciatore piletina

    Toskanska cacciatore piletina

    03.11.2015.

    Piletina cacciatore je klasično toskansko jelo, koje se drugačije naziva i lovački gulaš. Spada u kategoriju „jela za hladne dane“ i vrlo je ukusno. Probajte! Sastojci: •    1 pile •    400 g. Mutti pasate  •    1 glavica crnog luka •    2 šargarepe •    2 stabljike celera •    1 čen belog luka •    1 čaša belog...

    Opširnije
  • Divlja lepota toskanskih termalnih izvora: uživajte kao rimske lepotice

    Divlja lepota toskanskih termalnih izvora: uživajte kao rimske lepotice

    02.11.2015.

    Zamislite vruću vodu, prepunu pare, koja teče preko stena sa kojih možete videti samo prirodu, polja, čemprese i šume... Toskana je bogata prirodnim izvorima vruće vode koja izvire iz zemlje ispunjena mineralima. Ovi izvori su korišćeni kao lečilišta još od vremena Rimljana, koji su verovali da sumporna voda dolazi iz Hada, podzemnog sveta. Danas je većina tih vrućih vrela vlasništvo spa hotela i medicinskih centara, ali još lepša i...

    Opširnije
logo

O nama

Ideja sajta Najbolje iz Italije je da Vam predstavimo kolevku renesanse na sasvim nov način. Da sa Vama podelimo ono najkvalitetnije što dolazi iz ove divne zemlje: proizvode, recepte, savete, tradiciju, italijanske velikane i zanimljivosti koje će Vam otvoriti sasvim nove vidike da još više zavolite ovu „elegantnu čizmicu“.

Kontakt